Na Floridi ulovljena zmija "rekorderka" - dugačka četiri metra i 43 kg teška

 Foto ilustracija: Facebook/MyFWC

PYTHON Challenge, bizarno natjecanje koje se održava na području nacionalnog parka Everglades na Floridi tek se zahuktava. Do sad je ulovljeno 66 burmanskih pitona, od čega i jedan rekorder - dugačka četiri metra i 43 kg težak. Svi oni (ako ih već nisu ubili lovci) biti će eutanazirani.

Kao portal za ljubitelje životinja (divljih i kućnih ljubimaca) nemamo običaj pratiti natjecanja koja za cilj imaju ubijanje životinja. Niti u ovom slučaju ubijanje životinja nije nam simpatično, ali ovo je jedan od primjera što se događa s neželjenim ljubimcima koje neodgovorni vlasnici puštaju u prirodu.

Invazivna vrsta


Kao što smo već pisali 1992. to područje pogodio je uragan Andrew koji je između ostalog uništio nekoliko farmi pitona na kojima su se uzgajale zmije koje su se trebale držati kao kućni ljubimci. Umjesto kao ljubimci u nečijim domovima završile su u močvarama na području parka. Također, s puštanjem zmija u prirodu nastavili su i neodgovorni vlasnici koji su se zasitili svojih ljubimaca.

Budući da je riječ o vrsti koja tamo praktički nema prirodnog neprijatelja toliko su se namnožile da su počele ozbiljno ugrožavati autohtone vrste kojima prijeti izumiranje. Nažalost, jedini način da se izumiranje zaustavi jest njihovo ubijanje.

Sličan problem ima Hrvatska

Gotovo identičan problem, samo s drugom vrstom životinja postoji i u Hrvatskoj. Velike probleme autohtonim vrstama stvaraju crvenouhe kornjače, (također invazivna vrsta) koje su neodgovorni pojedinci iz akvarija preselili u rijeke, jezera i potoke. Toliko su se razmnožile da autohtonim vrstama barske kornjače prijeti izumiranje. 

Konkretan primjer

Svježih podataka nemamo, ali djelatnici JU Maksimir brojanjem populacije barskih i crvenouhih kornjača na maksimirskim jezerima ( razdoblje od 2006. do 2012.) došli su do zabrinjavajućih podataka.

Primjerice, do kolovoza 2012. kornjače su brojali 16 puta ( na svim jezerima), a o kakvom problemu se radi govori podatak da su samo na Trećem jezeru uočili 153 jedinki crvenouhih kornjača ( drže se kao ljubimci). S druge pak strane, u njezinom prirodnom staništu uočili su samo jednu barsku kornjaču.

ZATO budite odgovoran vlasnik i ne puštajte ljubimce u prirodu. Iako mislite da puštanjem činite humano djelo, to nije istina jer ugrožavate druge životinjske vrste.

Ako ne u prirodu gdje puštati neželjene životinje (koje se drže kao ljubimci)? Nigdje! Ako niste spremni brinuti se o ljubimcima onda ih niti ne nabavljajte.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.