Mikrosporoza kod mačaka: Evo što treba znati o bolesti koja se prenosi i na ljude

Foto: Shutterstock

MIKROSPOROZA, poznata i kao mačja gljivična infekcija, jedan je od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se vlasnici mačaka mogu susresti. Ova infekcija, uzrokovana gljivicama iz roda Microsporum, ne samo da može ozbiljno utjecati na zdravlje vašeg ljubimca već se može prenijeti i na ljude. 

U razgovoru s dr. vet. med. Krešimirom Martinkovićem saznali smo kako prepoznati mikrosporozu kod mačaka, kako je liječiti te koje korake poduzeti kako biste zaštitili sebe i svoju obitelj.

Foto: Krešimir Martinković

Što je mikrosporoza i koji su simptomi?

Mikrosporoza je kožna infekcija uzrokovana gljivicama, najčešće vrstom Microsporum canis. Ove gljivice napadaju keratinizirana tkiva, poput kože, dlake i noktiju. Najčešće se radi o oštro ograničenim bezdlačnim područjima u sredini kojih je koža normalne boje, a dlaka se s rubnih dijelova s lakoćom skida u busenima. Ta područja mogu izostati iako mačka boluje od mikrosporoze, što otežava samu dijagnostiku bolesti.

Mikrosporoza najčešće pogađa mačke, osobito mačiće, najčešće one koje borave vani, no mogu je dobiti i psi, zečevi te ljudi. Prepoznavanje mikrosporoze kod mačaka može biti izazovno jer simptomi mogu varirati. Prisutan je i gubitak dlake u zahvaćenim područjima, obično u obliku kružnih pjega, te svrbež i nelagoda. Iako neke mačke možda neće pokazivati znakove svrbeža. Simptomi se često prvo pojavljuju na glavi, ušima, šapama ili repu mačke, ali mogu se proširiti i na druge dijelove tijela.

Kako se prenosi na ljude?

Mikrosporoza je zoonoza, što znači da se može prenijeti sa životinja na ljude. Prijenos se najčešće događa izravnim kontaktom s inficiranom mačkom ili kontaminiranim predmetima, poput četki, igračaka ili posteljine.

Kod ljudi, mikrosporoza se manifestira kao crveni svrbežni osip u obliku prstena, poznat kao "ringworm". Djeca i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom najosjetljiviji su na ovu infekciju. Ako bolest zahvati vlasište čovjeka, može uzrokovati bezdlačno područje s oštro ograničenim rubom i intaktnom kožom.

Foto: Krešimir Martinković

Kako se zaštititi?

Ako sumnjate da vaša mačka ima mikrosporozu, važno je odmah poduzeti mjere kako biste spriječili širenje infekcije. To uključuje izolaciju zaražene mačke od drugih kućnih ljubimaca i članova obitelji te obvezan posjet veterinaru.

Obavezno nosite rukavice prilikom rukovanja mačkom ili čišćenja njenog prostora te prilikom aplikacije lijeka na zaraženo područje. Redovito dezinficirajte sve površine s kojima je mačka bila u kontaktu, uključujući posteljinu, namještaj i igračke, te izbjegavajte četkanje ljubimaca istom četkom.

Foto: Krešimir Martinković

Liječenje

Liječenje mikrosporoze obično uključuje kombinaciju topikalnih antifungalnih krema i/ili otopina, oralnih lijekova i šampona, ovisno o težini infekcije. Kod ljudi, doktor će prepisati odgovarajuću terapiju za zaražena mjesta na koži. Liječenje može trajati nekoliko tjedana, a važno je nastaviti terapiju do kraja kako bi se spriječio povratak infekcije.

Kako biste spriječili zarazu mikrosporozom, važni su održavanje higijene, pridržavanje uputa veterinara te po potrebi pregledi kod veterinara.

Ako vaša mačka provodi puno vremena vani ili dolazi u kontakt s drugim životinjama, redovito provjeravajte znakove infekcije. Također, važno je obavijestiti druge vlasnike kućnih ljubimaca s kojima vaša mačka ima kontakt kako bi mogli provjeriti svoje životinje.

Foto: Krešimir Martinković

Mikrosporoza je ozbiljna infekcija koja zahtijeva brzu reakciju kako bi se zaštitili vaš ljubimac i vaša obitelj. Prepoznavanjem simptoma, poduzimanjem odgovarajućih mjera i pravovremenim liječenjem možete spriječiti širenje ove bolesti i osigurati zdravlje svih članova kućanstva. Ako sumnjate na mikrosporozu kod svoje mačke, obavezno se konzultirajte s veterinarom kako biste dobili najbolji plan liječenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.