Mačka vas budi mijaukanjem usred noći? Evo zašto to radi

Foto: Shutterstock

JESTE li se ikada zapitali zašto je vaša mačka odlučila probuditi cijelu kuću u tri ujutro svojim upornim mijaukanjem? Ako ste vlasnik mačke, vjerojatno ste iskusili ovaj scenarij: sve je mirno, svi spavaju, a onda odjednom vaša mačka započinje svoju noćnu serenadu.

Iako su mačke pripitomljene, njihovi instinkti pravih lovaca nisu nestali. U divljini su njihovi preci lovili noću, kada je plijen najaktivniji. Iako vaša mačka možda ne lovi ništa osim svoje omiljene igračke, njezin unutarnji sat još uvijek kaže da je noć savršeno vrijeme za akciju. Zato, umjesto da spava, vaša mačka odlučuje da je vrijeme za igru!

Neke mačke mijauču noću jer su jednostavno usamljene i žele vašu pažnju. Mijaukanje može biti njihov način da kažu: "Hej, gdje si? Trebam malo pažnje!" Ili, još jednostavnije, možda su gladne.

Foto: Suzana S.

Ako ostavljate zdjelicu s hranom praznu prije spavanja, nemojte se čuditi ako vas u ranim jutarnjim satima probudi gladni mačji zahtjev za doručkom.

Postoji i "mačje ludilo" koje se često događa kasno navečer ili rano ujutro. Vaša mačka odjednom trči po cijelom stanu, skače s kauča na stol, s police na krevet i sve to s nevjerojatnom brzinom. Stručnjaci s engleskog sveučilišta za ponašanje životinja kažu da je ovo jednostavno način da se oslobode viška energije, nešto poput mačje verzije trčanja po parku.

Ako želite smanjiti noćne mačje eskapade, pokušajte s nekoliko jednostavnih trikova. Prvo, osigurajte da vaša mačka ima dovoljno aktivnosti tijekom dana.

@_animals_house_tv Cute Kitten Meowing 😻🐱 #kitten #meow #cute #cutekitten #meowing #fypシ ♬ оригинальный звук - Animals House

Igrajte se s njom, dajte joj razne igračke i možda čak razmislite o interaktivnim igračkama koje će je mentalno stimulirati. Također, hranjenje prije spavanja može pomoći – puna mačka je sretna i tiha mačka.

I na kraju, ako vaša mačka i dalje voli svoju noćnu rutinu, možda je najbolje prihvatiti njezin noćni koncert kao dio njezine osobnosti. Uostalom, tko bi mogao zamjeriti tim neodoljivim očima kad vas ujutro ponovno gledaju, spremne za novi dan (i nove nestašluke)?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.