Hrvatski vatrogasci: Spašavali smo mace iz krošnji, ali i iguanu, majmuna i zmije

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

DANAS obilježavamo Svjetski dan zaštite životinja, a često zaboravljamo da su vatrogasci oni koji ih spašavaju iz pogibeljnih situacija. Iako građani vatrogasce najčešće percipiraju kao pripadnike službi čiji se rad prvenstveno bazira na gašenju požara, treba naglasiti kako gotovo i nema intervencije u kojoj ne sudjeluju vatrogasci, a jedan dio odnosi se i na spašavanje životinja.

Opasne situacije

Vatrogasci, primjerice, mogu primiti poziv za spašavanje životinje iz neke pogibeljne situacije ili pri gašenju požara organizirati i spašavanje stoke.

U ovim situacijama treba pristupiti s posebnim oprezom jer su životinje tada preplašene i mogu predstavljati opasnost za same vatrogasce, pogotovo ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma, poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Uz spašavanje životinja, vatrogasci često sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte, stoga ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište.

Hitne intervencije: Od mačaka do majmuna i iguane

Spašavanje mačaka ili pasa koji se zaglave najčešće su vatrogasne intervencije povezane sa životinjama. No zanimljivo je da su vatrogasci zabilježili i spašavanje majmuna odbjeglog iz zoološkog vrta, a hvatali su i egzotičnog kućnog ljubimca iguanu, koja je pala s balkona, a potom odšetala u naselje. Sve su ove intervencije sretno završile i za životinje i za vatrogasce.

Psi kao velika pomoć u spašavanju

Vatrogasci u svojim redovima imaju 17 timova s potražnim psima obučenim za spašavanje u prirodi i iz ruševina koji djeluju od Slavonije do juga Dalmacije. Zanimljivo je spomenuti da pas i njegov vodič djeluju kao jedan tim i praktički su zajedno 24 sata dnevno, a vatrogasni timovi završili su i osposobljavanje za aktivnosti potpomognute helikopterom.

Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji kad su vatrogasni psi odradili velik i odličan posao u potrazi za preživjelim osobama.

Znate li da imamo "dog friendly" muzej?

Muzej hrvatskog vatrogastva nalazi se u Varaždinu i riječ je o "dog friendly" muzeju. Ovaj je muzej otvoren i za četveronožne posjetitelje i to upravo zbog povezanosti vatrogastva i pasa.

Bolji uvjeti za životinje

Proteklih se godina Hrvatska vatrogasna zajednica aktivno uključila u kampanje kako bi se životinjama osigurali bolji uvjeti za život. Vatrogasci su bili zaštitna lica kampanje Prijatelja životinja "Obitelj na more, a psi na ulicu?", a podržali su i zabranu korištenja petardi koje uznemiruju i plaše životinje kao i kampanju protiv držanja pasa na lancu.

Vatrogasna djelatnost je humana djelatnost koja spašava i ljude i životinje, no današnji je dan dobar podsjetnik kako smo svi odgovorni za smanjenje patnje i osiguranje boljih uvjeta života za sve, pa tako i za životinje, poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.