FOTO Upoznajte 13 rijetkih i posebnih vrsta mačaka u koje ćete se odmah zaljubiti

Foto: 123rf.com

U OVOME svijetu postoji nepisano pravilo prema kojem pripadate skupini osoba koje preferiraju mačke ili pse.

Svi znamo da ima i nas koji podjednako volimo obje vrste i da možemo, vjerojatno bismo imali punu kuću životinja. Mačaka, kao i pasa, ima puno različitih vrsta, a mi vam donosimo 13 posebno lijepih i rijetkih vrsta.

1. Peterbald
Jedinstvena i elegantna ruska mačka prepoznatljiva po nedostatku krzna. Ova mačka može biti potpuno bez krzna, ali može imati i sasvim kratko krzno koje podsjeća na baršun.

Srednje je velika, vrlo društvena, komunikativna, znatiželjna, tolerantna i inteligentna mačka. Ova vrsta nastala je 1994. godine u ruskom gradu Sankt Peterburgu, kao rezultat eksperimentalnog sparivanja mačke Donskoy mačke sa sijamskom i orijentalnom kratkodlakom mačkom

2. American Curl
Ovo su vrlo neobične i posebne mačke, a posebne su po svojim ušima koje su savinute unazad. Ovu mačku teško da možete zamijeniti s bilo kojom drugom pasminom.

Uz posebne uši, one imaju i bogato kitnjast rep. Ovo je jedna od najmlađih pasmina, a mačići se obično rađaju s ravnim ušima koje se saviju u samo nekoliko dana od porođaja.

3.  Selkirk Rex
Poznata i pod nazivom ovčarska mačka zbog svog mekanog kovrčavog krzna, ona je uistinu posebna. Izgleda kao da joj je netko napravio trajnu, no ova maca uistinu ima ovakvo lijepo dugo i kovrčavo krzno.

Kovrče ovih mačaka su najistaknutije oko vrata i repa. Tijelo im je srednje dužine, a mogu se pojaviti u svim bojama. Ova pasmina mačaka je po karakteru razigrana i vezana za svoje vlasnike kojima pruža veliku dozu ljubavi. Vrlo su društvene i ne vole biti same

4. Japanska bobtail mačka
Japanski bobtail godinama inspirira azijsku umjetnost zbog svog jedinstvenog izgleda. Naime, ima kratak repić koji je blago zavijen i pahuljast poput zečjeg. Obično je dug oko deset centimetara, ali budući da je kovrčav izgleda kraći.

Na rep treba obratiti posebnu pažnju jer je jako osjetljiv. Vrlo je nježna mačka, vitkog i mišićavog tijela. Znatiželjne su i aktivne. Još jedna od karakteristika pasmine je to da ima cvrkutavi glas pa neki to opisuju kao pjevanje

5. Bengalska mačka
Ova mačka jedna je od najmlađih pasmina mačaka nastalih umjetnom selekcijom, križanjem azijske divlje leopard mačke s domaćom mačkom.

Bengalska mačka danas je prepoznatljiva po atletskoj građi tijela prekrivenog kratkim do poludugim svilenim krznom gotovo identičnim leopardovom. Vole društvo pasa, a poput lajavaca i njih je vrlo lako naučiti naredbe poput: sjedi, lezi, daj šapu, ali i hodati na povocu ili bez njega.

6. Ukrajinski Levkoy
Nastao je parenjem Donskoy mačke i Škotskog folda, koji je poznat po svojim ušima uvijenim prema naprijed i zaobljenih vrhova.

Većinom nemaju dlake ili ih imaju jako malo. Vrlo su zaigrane, društvene i inteligentne mačke.

7. Maine Coon
Zahvaljujući svom divovskom izgledu i mirnom karakteru naziva se nježnim divom. Dlaka Maine Coona je poludugačka i sjajna. Iako su velike, ove mačke su mirne i stabilne, super se slažu s djecom, psima i drugim životinjama.

Ove mačke su poznate i po svom psećem karakteru - vole znati sve što radi vlasnik, prate vas u stopu, vole se kupati i moguće ih je dresirati.

8. Munchkin
Ova mačka se naziva i patuljasta mačka i karakteristična je po tome što je mala, s kratkim nogama. Naziv je dobila po malim ljudima iz priče Čarobnjak iz Oza.

Vrlo su nježne i umiljate, zaigrane i vole biti s ljudima. Posebno uživaju u pažnji i maženju, a iako imaju kratke noge i dalje su izvrsni lovci!

9. Sfinks
Sfinks mačke su najpoznatije ćelave mačke u svijetu, no one zapravo nisu ćelave nego imaju vrlo nježno krzno koje je na dodir kao mekana koža. Sfinks mačke su jako inteligentne i privržene mačke, glasne i pričljive.

Vole biti dio obitelji i dobro se slažu s djecom i psima, a rado će dijeliti kuću i s drugom mačkom, najrađe još jednom iz sfinks vrste. Obožavaju se nositi i maziti i nisu vrsta koja voli biti samostalna kao druge mačke.

10. Škotski fold
Škotski fold je vrlo zanimljiva mačke srednje veličine, posebno prepoznatljiva po malim preklopljenim ušima i vrlo umiljatom karakteru.

Preklopljene uši uzrokuje dominantan gen koji utječe na hrskavicu u ušima, zbog čega poprimaju specifičan oblik. Jako su simpatične, prijateljski raspoložene i umiljate prirode.

11. Lykoi - vukodlak mačka
Ovo je relativno nova pasmina nastala zbog rijetke prirodne mutacije gena koja uzrokuje nedostatak dlake po trbuhu i licu.

Izgledom podsjeća na malog vukodlaka, a karakterom na lovačkog psa. Iako izgleda neobično, ova vrsta je postala jednom od najtraženijih mačaka. Ove mačke su vrlo privržene svojim vlasnicima, no nemaju problem biti same. Uvijek će pronaći neku zanimaciju

12. Khao Manee
Rijetka i prekrasna mačka porijeklom s Tajlanda, poznata je i pod nazivom mačka dijamantnih očiju. Ova pasmina se spominje u zbirci pjesama iz 1350. godine Tamra Meow (Pjesme o mački).

Postoje zapisi da je tadašnji kralj Ram V. u svom dvorcu imao čak devet ovakvih mačaka te je kazna za krađu istih bila smrt. Zbog svojih predivnih očiju, smatralo se da one donose sreću i da njihove oči imaju posebne moči.

Ova pasmina ima bijelo, mekano i sjajno krzno te najčešće imaju jedno plavo i jedno žuto ili zeleno oko. Vrlo su privržene, aktivne i glasne.

13. Korniš i Devon rex
Korniš rex je vrlo impresivna mačka mekanog, kratkog i valovitog krzna. Specifične su po tome što se jako malo linjaju. Korniš rex je elegantna mačka dugih, ravnih i vitkih nogu. Znatiželjne su i mogu naučiti razne trikove.

Devon rex je mačka prepoznatljiva po vitkom, ali mišićavom tijelu srednje veličine koje je prekriveno kratkom dlakom koja može biti valovita i kovrčava. U kombinaciji s klinastim oblikom glave, blago ukošenim očima i velikim ušima pasmina poprima vilenjački izgled.

Devon rex se često uspoređuje sa psom jer vlasnika dočekuje na vratima i prati ga u korak gdje god da ide. Voli se penjati, igrati i privlačiti pažnju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.