Butanski premijer zamolio ljude da usvoje psa lutalicu u čast kraljevog 40. rođendana

Foto: Pixabay

Kraljevina Butan je mala zemlja ušuškana u Himalaji, između kineske Autonomne regije Tibet i Indije. Njihov kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, poznat i kao Kralj Zmaj, napunio je u veljači 40 godina. Budući da kao monarh već ima sve što bi poželjeti mogao, za poklon je butanski premijer, u njegovo ime, zatražio od svakog građanina da učini nešto za svoju domovinu, te tako daruje i kralja.

Premijer je, u tu čast, zamolio svaku obitelj da usvoji psa, posadi drvo ili očisti svoje susjedstvo od smeća. Baš kao i ostale zemlje iz ovog dijela svijeta, Butan ima ozbiljan problem sa psima lutalicama. Prošle godine je najavljen državni plan za zbrinjavanje ovih pasa, s ciljem da se usvajanjem smanji njihov broj na ulicama. Stoga, premijerova želja u kraljevo ime, samo je produžetak te inicijative, piše Cesar's Way.

Čini se da su Butanci ozbiljno shvatili poziv svojih lidera, pa se tako oglasila i njihova poznata novinarka Namgay Zam, koja je putem Twittera podržala ovu ideju i napisala da je već usvojila tri psa lutalice.

Tamošnja vlada je najavila niz drugih programa koji će služiti unaprjeđenju butanske ekonomije, obrazovanja, zdravstva i tehnoloških dostignuća. Ovime poručuju da su posvećeni ne samo svom narodu, već i životinjama. Inače, stanovnici Butana se ocjenjuju kao najsretniji u čitavoj Aziji, dok su u tom pogledu osmi u svijetu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.