Apel volontera iz Osječko-baranjske županije: Ne želimo opet "kill" skloništa

Suzana S.

U SRPNJU je održan sastanak odgovornih osoba za dobrobit životinja na području Osječko-baranjske županije s predstavnicima Kinološkog društva Osijek vezan uz provedbu Zakona o zaštiti životinja, a na sastanak nisu bile pozvane udruge i volonteri.

Svojim postupanjem i održavanjem sastanka samo s predstavnicima Kinološkog društva, kinološkim sucima i uzgajivačima pasa, prekršili su Zakon o zaštiti životinja i doveli u pitanje vjerodostojnost i rad Koordinacijske radne skupine u Osječko-baranjskoj županiji.  

Zapisnik sa sastanka

3.O trošku lokalne samouprave psi mogu boraviti do 30 dana. Ukoliko se pas u roku od 30 dana ne udomi pristupa se eutanaziji ili sterilizaciji o trošku lokalne samouprave. Nakon toga prestaje sva briga lokalne samouprave o navedenom psu.

 5.Eutanazija neudomljenih pasa je obavezna za tako zvane „divlje“ pse koji nisu nikada živjeli u doticaju s čovjekom (okoćeni u prirodi, na odlagalištima otpada, napuštenim farmama i vojnim objektima,…) i njihova socijalizacija i suživot s čovjekom je nemoguć. 

Volonteri i udruge iscrpljeni su od velikog broja napuštenih životinja i stalne borbe za sterilizaciju pasa, no njih nitko ne čuje. Mrežu za zaštitu životinja čine 43 udruge koje su ujedinjene u pozivu lokalnim zajednicama i medijima da za mišljenje o problemu napuštenih pasa i mačaka ne pitaju uzgajivače pasa.

Mišljenje bi trebale dati i udruge koje svakodnevno na svojim leđima nose teret zbrinjavanja odbačenih štenaca i mačića – neprekidnog niza bolesnih, izgladnjelih, izmrcvarenih, živih zakopanih životinja koje nalaze na ulicama, po kanalima, u šumama ili su ozlijeđene ili mrtve nakon što ih netko baci preko ograda azila.

Na ovom sastanku je donesena odluka u kojoj je dozvoljena eutanazija "divljih pasa" i pasa koji se nalaze u "kill" skloništima, iako dobro znamo da takvih u Hrvatskoj ne bi trebalo biti.

Volonteri su šokirani i razočarani

Volonteri smatraju da je sramotno što predstavnici Kinološkog društva traže vraćanje eutanazije životinja u skloništima, čime krše i Zakon o zaštiti životinja, te na ovakav način pokušavaju izmanipulirati i izvršiti pritisak na odgovorne osobe u Osječko-baranjskoj županiji.

Udruge članice Mreže za zaštitu životinja poručuju da su izmučene skupljanjem ucrvanih, pretučenih, ugušenih, utopljenih, bolesnih, ranjenih i krvavih pasa i mačaka koje su napustili njihovi donedavni skrbnici.

Traže da sve lokalne zajednice slijede primjer 70-ak udruga koje su već donijele odluku o obaveznoj trajnoj sterilizaciji, čime postižu smanjenje broja napuštenih životinja i financijske uštede.

Tvrde da u Osječko-baranjskoj županiji ne postoji problem s mačkama

Još jedan od gorućih problema, kako kažu volonteri Udruge 9 života, je što u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku mačke ne postoje, nema ih - tako barem tvrde čelnici.

Dovoljan je samo jedan klik na Facebook stranicu udruge da se vidi koliko uistinu mačaka "nema". Vjerujemo da bi se pri donošenju ovakvih odluka svakako trebao čuti i glas svih udruga i volontera koji se svakodnevno bore i spašavaju napuštene, zlostavljane i zanemarene životinje. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.