Ako razmišljate o nabavi mačke, evo zašto ne možete pogriješiti s perzijskom

Foto: 123rf

PERZIJSKA mačka ističe se po svojoj dugoj i svilenkastoj dlaci, mišičavom tijelu s kratkim, ali snažnim nogama te velikim okruglim očima.

Iako su trenutno u Hrvatskoj popularnije mačke pasmina Maine Coon i Britanska kratkodlaka mačka, perzijska mačka također ima svoje 'fanove'.

Perzijska mačka širom svijeta dugo vremena je bila statusni simbol i praktički sinonim za pasminsku mačku.

Povijest perzijske mačke

 Poznati stručnjak za pasmine mačaka Dr. Bruce Fogle piše kako su prvi preci perzijske mačke iz Perzije (današnji Iran) u Italiju uvezeni 1620. godine, dok su na područje Francuske stigli iz Turske.

Pasmina se razvijala 200-injak godina, a standardizirana perzijska mačka nastala je krajem 19. stoljeća.

Perzijska mačka razvijena je prema standardu koji je, kako piše Fogle razvio Harrison Weir. Početkom 20. stoljeća perzijsku mačku prihvatili su svi mačji registri, a kao zemlja njenog podrijetla navodi se Velika Britanija.

Danas uz perzijsku postoji i perzijska mačka 'u boji' koja je možda i prva dizajnirana mačka na svijetu koja je nastala križanjem crne perzijske mačke sa sijamskom. Pasmina je priznata 1955.

Perzijska mačka - karakteristike

Perzijska mačka izuzet možda je i najmirnija među kućnim mačkama, To znači da voli mirnu okolinu te da uživa u maženju i izležavanju na kauču. S djecom će se dobro slagati, naravno, osim ako je ne tretiraju 'kao igračku'.

Iz svega navedenog jasno je da se perzijska mačka preporučuje vlasnicima koji traže mirnijeg ljubimca. No to nipošto ne znači da ne voli igru.

Važno je znati da je to zahtjevna mačka, barem kad je dotjerivanje iste u pitanju. Osim redovitog češljanja, odnosno četkanja, ovoj mački povremeno treba odrezati nokte jer ih, budući da najčešće ne napušta stan, nema gdje potrošiti.

Perzijske mačke žive do 15 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.