Vojnik učinio sve kako bi udomio kujicu koja mu je spasila život

Video: YouTube (National Geographic)

NAREDNIK Julian McDonald učinio je sve kako bi sa sobom iz misije u Afganistanu poveo svog vjernog prijatelja, kujicu treniranu za otkrivanje bombi Layku.


Dok je služio u Afganistanu, McDonald je vodio Layku na zadatak u kojem je zadobila četiri prostrjelne rane. Otporna je kujica preživjela napad, ali i zaštitila McDonalda i druge vojnike koji su sudjelovali u misiji.



Kada se vratio doma, silno je htio posvojiti Layku koja je zbog ozljede ostala bez jedne noge. U to je uložio golemi napor, iako su mu rekli da nije prikladna za obitelj te da je preagresivna. Nakon duge borbe, uspio ju je dovesti doma.

"Na dana kada je ranjena, osjetio sam da joj hitno moram pomoći", rekao je za National Geographic. "Ovom psu dugujem svaki trenutak koji u provesti sa sinom, s majkom, s mojom obitelji. Dugujem mu sve", rekao je.

Tek je 2000. godine postalo legalno udomiti vojne pse u SAD-u. Prije toga su četveronožni vojnici nakon svoje službe bili eutanazirani. McDonald se s time ne slaže. "Ako psi posvete vrijeme domovini, ona im duguje isto to", rekao je.

Layka se danas uspješno prilagođava obiteljskom životu, a njen vlasnik kaže da je strpljiva i tolerantna te da odlično funkcionira s djecom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.