Upoznajte crvolike morske divove zbog kojih ćete se naježiti

Foto: Screenshot Youtube

VJEROVALI ili ne, ovo je živo biće.

Znanstvenici ga nazivaju Pyrosoma, a radi se o vrlo rijetkom morskom stvorenju, koje može narasti i do 30 metara.
 
Ako se pitate što je to, radi se zapravo o životinjskoj koloniji, sastavljenoj od milijun klonova malih organizama, koji se nazivaju zuidi. To su životinjice velike svega 14,3 milimetra, koje žive u simbiozi, stvarajući tako najveći crvoliki organizam u moru, koji je na površini vode crvene boje.
 
Oni na površini imaju i male šiljke, a u kolonije ih povezuju biogel i posebne hvataljke. Također, ovo biće može svijetliti na dodir, u crvenoj, plavoj ili zelenoj boji, ako ste dovoljno hrabri uopće zaplivati prema tako nečemu.
 
Biće se kreće na mlazni pogon - usisavanjem vode na jednom kraju i izbacivanjem  na drugom, a na isti način kolonija hvata hranu, odnosno sićušne morske planktone. Također, ova mala bića su besmrtna, odnosno reproduciraju se kloniranjem pa kolonija može regenerirati oštećene dijelove. Iako pojedinci u koloniji umiru, sama kolonija teoretski može živjeti zauvijek.
 
Iako je ovaj morski div potpuno bezopasan, znanstvenici savjetuju izbjegavanje plivanja u unutrašnjost njegove šuplje cijevi. Prema priči jednog ronioca, on je jednom prilikom u njoj naišao na mrtvog pingvina. "Iako pingvini nisu slaba bića, činjenica da se on nije mogao osloboditi, pokazuje koliko su snažni neki pyrosomi", prenosi MNN.
 
A kako točno izgleda jedna ovakva neman, pogledajte u videu snimljenom u Australiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.