Savršena posuda za hranu

Foto:CPG

OTIŠLI ste u pet-shop da biste kupili posude iz kojih će vaš pas uzimati hranu i vodu, i našli ste se u moru plastičnih, keramičkih, metalnih i gumenih posuda, različitih veličina, boja i oblika. Ako ne znate koja od njih najviše odgovara vašem ljubimcu, naš mali vodič pomoći će vam da se snađete i izaberete one koje su ”kao stvorene” za njega. 

Veličina i oblik
 
Kada kupujete zdjelicu, prvenstveno morate voditi računa o veličini posude. Logično je da će sitnijim pasminama odgovarati male, plitke zdjele, dok se dublje i šire posude preporučuju za veće pse.
 
Istraživanja su pokazala da položaj u kojem psi jedu u velikoj mjeri utječe na njihovu probavu. Ukoliko imate psa s visokim grebenom (pasmine visoke u predjelu ramena), ne preporučuje se da zdjelicu držite na podu. Dok jede, glava psa bit će na znatno nižem nivou u odnosu na želudac, što će mu otežati probavljanje i prouzrokovati želučane tegobe.
 
U ovom slučaju preporučuju se posude s podesivim stalkom. Podizanjem hranilice od poda zaštitit ćete svog psa od problema s probavom i spriječit ćete gutanje zraka, te bolove u vratu i zglobovima kod starijih pasa.
 
Ako imate ljubimca s dugim i spuštenim ušima osigurajte mu hranilicu sa suženim gornjim dijelom. Na ovaj način spriječit ćete da mu uši padaju po posudi punoj hrane.
 
Plastične posude
 
Ukoliko niste u mogućnosti izdvojiti veću količinu novca, nabavite plastičnu posudu. Na tržištu ih ima u različitim veličinama, bojama i oblicima, a u većini slučajeva mogu se prati u stroju za pranje suđa.
 
Međutim, ako vaš pas voli glodati sve što mu padne pod njušku, to nije baš najbolji izbor. U rupicama, ogrebotinama i zarezima koje se naprave na posudama od mekših materijala, zadržavaju se ostaci hrane i nakupljaju se bakterije, pa ovakve hranilice mogu postati veliki izvor zaraze. 
 
Hranilice od nehrđajućeg čelika
 
Ako imate dvorišnog psa ili psa koji voli glodati, najbolja je posuda od nehrđajućeg čelika. Posudu od ovog materijala nemoguće je izgrebati i oštetiti, a na njoj se neće nakupljati bakterije. Pored toga, ova vrsta posuda puno je lakša za održavanje.
 
Spriječite prevrtanje
 
Vlasnicima čiji ljubimci redovito prevrću posude, preporučuje se da biraju teže posude od nehrđajućeg čelika, sa širokim, ravnim, gumiranim dnom, jer su puno stabilnije, a zahvaljujući gumi, čvrsto prianjaju za podlogu.
 
Posude za pse koji jedu brzo
 
Duga je lista zdravstvenih problema koji se mogu javiti ukoliko vaš pas halapljivo i prebrzo jede. 
Probavne tegobe i debljina samo su neki od njih, a jedna od najopasnijih komplikacija svakako je uvrtanje želuca, koje može  biti fatalno.
 
Faktore rizika možete svesti na najmanju moguću mjeru ukoliko svom ljubimcu kupite specijalnu posudu namijenjenu psima koji prebrzo jedu. Dno ovih posuda podijeljeno je posebnim pregradama koje će ga spriječiti da se pretrpava. Ovakve posude možete kupiti u svim bolje opremljenim pet-shopovima. 
 
Ako putujete s psom 
 
Ukoliko je pas vaš vjerni pratioc na putovanjima, neophodno je da nabavite prenosivu posudicu. U većini prodavaonica opreme za kućne ljubimce možete pronaći sklopive posude od laganih materijala, koje se lako održavaju.
 
Automatske posude
 
Za one koji često izbivaju iz kuće i nisu uvijek u mogućnosti da na vrijeme nahrane svog psa, idealne su elektronske hranilice. One će vašem ljubimcu poslužiti točno određenu količinu hrane u zadano vrijeme i do osam puta dnevno. Na vama je samo da posudu napunite i isprogramirate.
 
Savjet: Kad nabavite odgovarajuću posudu, pobrinite se da uvijek bude čista. Poželjno je da ju operete nakon svakog obroka, jer loša higijena može izazvati niz zdravstvenih problema kod vašeg ljubimca. Najbolje je da to činite četkom i toplom vodom, bez deterdženata koji mogu iritirati osjetila vašeg psa. Posudicu možete i dezinficirati tako što ćete je bar jednom tjedno temeljito prebrisati vatom namočenom u alkohol i ostaviti da se osuši.
 
Life Content
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.