Labradoodle: (Još) nepriznati mješanac labradora i pudle koji je osvojio brojne ljubitelje pasa

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

LABRADOODLE nije čistokrvna pasmina, ali je taj mješanac labradora i pudle pronašao put do srca mnogih ljubitelja pasa zbog brojnih dobrih karakteristika.


Porijeklo


Kovanica Labradoodle (od labrador retriever i poodle) pojavila se 1955. godine, ali se počela širiti tek 1988. godine, kada se ta zanimljiva mješavina počela koristiti kao pas vodič za ljude alergične na pse.

Ideja je bila dobiti psa koji se vrlo malo linja (pudla) s temperamentom i odličnim reakcijama na trening (labrador) kako bi služili kao psi vodiči ljudima koji su alergični na pseću dlaku.

Iako ga ni jedna veća kinološka organizacija ne smatra zasebnom pasminom, o tome se naveliko raspravlja. Kao argument u prilog onima koji ga pokušavaju oformiti kao pasminu navodi se činjenica da druga i kasnije generacije zadržavaju dobre karakteristike izvornih predaka nastalih miješanjem pudle i labradora.

Izgled


Kako bi se dobio labradoodle, labrador se može pariti sa standardnom, patuljastom ili "toy" pudlom, što rezultira i različitom veličinom psa. Mogu biti u svim bojama. Kako se ne radi o čistokrvnoj pasmini, iznenađenja su uvijek moguća.

Postoje tri tipa krzna koji se nazivaju:

1. dlaka (ravna dlaka)
2. flis (valovita dlaka)
3. vuna (kovrčava dlaka)

Većina ovih pasa se ipak linja, ali mnogo manje od labradora te imaju mnogo slabiji pseći miris.


Temperament


Kako se radi o hibridu, temperament nije posve predvidljiv, ali su uglavnom, poput pudle i labradora, vrlo prijateljski nastrojeni, energični te dobro funkcioniraju s obitelji i djecom.

Pudla i labrador ulaze u kategoriju najinteligentnijih pasa pa se tako i ovaj njihov mješanac smatra vrlo pametnim. Jako vole vodu i plivanje.

Zanimljivosti

Ova je pasmina poznata u svijetu kao odličan pas vodič, pomagač ili terapeutski pas.

Zasad nema konsenzusa o tome trebaju li ovi psi nastajati isključivo parenjem pudle i labradora ili smiju nastajati i parenjem dvaju labradoodlea. Zastupnici prvog stava kao prednost ističu genetsku raznolikost kojom se nastoje izbjeći bolesti karakteristične za čistokrvne pasmine, dok oni koji pare labradoodle s labradoodleima nastoje oformiti novu priznatu pasminu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.