Kako prepoznati infekciju oka kod psa i kako ju ublažiti?

Foto: Shutterstock

INFEKCIJA očiju česta je pojava među psima, a blaže oblike možete liječiti i kod kuće, uz nekoliko naših savjeta.

Kako ju prepoznati?
 
1. Prva stvar koju će vaš ljubimac napraviti kod infekcije oka jest stalno se češkati šapama po njemu. Također, pokušat će se češkati i uz pomoć određenih predmeta i površina u kući.
 
2. Svaki iscjedak - vodenast ili obojen - siguran je znak opasnosti.
 
3. Bilo kakva promjena u izgledu oka - veće, manje oko, natečenost, crvenilo, maglovit pogled itd. Sve to zahtjeva pozornost. U nekim slučajevima, oko vašeg ljubimca može izgledati normalno, bez ikakvog popratnog iscjetka. Međutim, ako vam pas ne dopušta da dodirujete to područje, možete biti sigurni da postoji problem.
 
4. Škiljenje ili nesposobnost otvaranja oka, također su naznaka infekcije.
 
Ublažavanje simptoma
 
Korak 1: sol i voda
 
Čim se pojavi infekcija, prva stvar koju trebate učiniti je oprati oči psa slanom vodom. Pomiješajte pola žličice soli u čaši mlake mineralne vode, dobro promiješajte te vatom lagano prijeđite zaraženo oko. Obrišite iscjedak.
 
Korak 2: Vrećica čaja od kamilice
 
Pripremite čaj od kamilice i ostavite da se dobro ohladi. Natopite vatu u čaj te očistite oko s njom. Također, vrećicu čaja možete natopiti u vodi, a zatim njom direktno očistiti područje oko očiju.
 
Savjet: Obavezno kontaktirajte veterinara. Ovaj domaći recept uzmite kao nešto što će bar malo smiriti infekciju, no stručan savjet je nezamjenjiv. Ako se infekcija ne liječi na odgovarajući način, može doći do raznih i težih komplikacija.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.