Znate li za gužvaru? Jednostavno jelo od jeftinih sastojaka koje svi vole, isprobajte

Foto: Shutterstock

Za svaku vam sezonu rado pripremamo izbor brzih i jednostavnih recepata, pa smo tako za početak rujna odlučili spomenuti jelo poznato u našim krajevima - gužvaru. 

Bilo da planirate putovanje, godišnji odmor u rujnu ili tražite inspiraciju za zaista brzo i domaće jelo za pripremiti kod kuće, gužvara će ispuniti sve uvjete i očekivanja - brza je za pripremu, sastojci su jeftini (ako ih već nemate kod kuće), svidjet će se svima i vrlo je zasitna. 

Što je točno gužvara

Inače, gužvara je tradicionalno jelo poznato na području Balkana, a priprema se od tankih kora za pitu (štrudlu), šećera (ako se priprema slatka gužvara), jaja, jogurta i ulja, a često se dodaju i grožđice ili orasi. Nakon pečenja, gužvara se obično prelijeva sirupom od šećera i vode, što joj daje sočnost i dodatnu slatkoću. Iako joj točno porijeklo nije poznato, vjeruje se da potječe iz osmanske kuhinje koja je imala velik utjecaj na balkansku kuhinju. 

Ovo jelo ima sličnosti s baklavom i drugim sličnim jelima i desertima, a ime joj dolazi od metode pripreme, gdje se kore gužvaju prije nego što se slože u lim za pečenje, što stvara karakterističnu teksturu i oblik. Iako postoji osnovni recept za gužvaru, postoje i razne varijacije te se vjeruje da svako domaćinstvo ima svoju recepturu. Tako je gužvara ponekad u formi deserta, a ako se priprema bez šećera, može se poslužiti i kao glavno jelo, posebno ako se dodaje špinat, meso ili neki drugi slani nadjev. 

Što je potrebno za pripremu

Mi smo naišli na recept gastro blogerice Katarine Đozović, poznatije pod imenom Kate Homecooking, koja je pripremajući ovo jelo rekla kako s obitelji ne ide na putovanje ili na otok bez gužvare sa sirom. 

Evo koji će vam sastojci biti potrebni za pripremu: 

  • svježi sir po izboru
  • kiselo vrhnje
  • sol
  • maslinovo ulje
  • jaja
  • mineralna voda
  • listovi za štrudlu 

Kako se priprema

Sve sastojke za smjesu dobro izmiješajte i slažite preko kora za štrudlu. Lim za pečenje koristite po želji, ovisno koliku visinu gužvare želite dobiti. Zadnje dvije kore istrgajte i umočite u ostatke smjese, pa ih pospite po vrhu i stavite peći dok gužvara ne dobije zlatnu boju. 

Pogledajte i naš recept za gužvaru, a svi detalji i točne mjere nalaze se ovdje.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.