Znanstvenici su algu uspjeli pretvoriti u dimljeni losos, evo kako

Foto: Shutterstock

DIMLJENI losos koji zapravo nije losos, već je napravljen od alge, najnoviji je proizvod koji je osmislila tvrtka SimpliiGood. Riječ je o u potpunosti biljnom "dimljenom lososu" napravljenom od spiruline, alge koja je jedan od najbogatijih biljnih izvora proteina na svijetu.

>> Jesti poput lososa bolje je nego jesti losos, otkriva istraživanje

Proteini čine čak 65 do 70 posto sastava spiruline, a glavni izvor proteina je fikocijanin - pigment koji spirulini daje njezinu prepoznatljivu plavo-zelenu boju. Za usporedbu, u 100 grama čvrstog tofua nalazi se oko 17.3 grama proteina, dok 100 grama suhe spiruline sadrži čak oko 57.5 grama proteina.

Ako je spirulina plavo-zelena, kako je ovaj "losos" ružičaste boje?

I za to SimpliiGood ima odgovor. Naime, spirulina se pročišćava tako da se odvaja zeleni klorofil, no ništa se ne baca. "Ovaj vrijedan nusproizvod, bogat antioksidansima i mikronutrijentima, koristi se za dodatke prehrani ili kao prirodno bojilo," objašnjava tvrtka. "Preostali karotenoidni pigment u spirulini daje našem proizvodu nježnu ružičastu nijansu."

Tekstura dimljenog lososa postiže se tako što se ostatak mase spiruline oblikuje u biljni protein visoke vlažnosti, čime se dobiva svilena, ali blago vlaknasta struktura, vrlo slična pravom dimljenom lososu - čak i s prirodnim sjajem.

Proizvod ima teksturu i okus gotovo identičan pravom lososu

Tvrtka SimpliiGood, osnovana 2014. godine, posljednjih je deset godina usavršavala proizvodnju spiruline, a 2023. godine dodatno je unaprijedila svoj proizvod, kako bi poboljšala okus i aromu. Sada, za svaki proizvedeni kilogram spiruline, mogu dobiti do četiri kilograma biljnog dimljenog lososa.

"U trenutku kada je pretjerani izlov lososa dosegao kritičnu točku, naš biljni dimljeni losos od spiruline spreman je za komercijalno predstavljanje," rekao je izvršni direktor AlgaeCorea Lior Shalev za Food & Wine. "Naš proizvod izgleda, ima teksturu i okus gotovo identičan pravom lososu, a već dobiva odlične recenzije i pokazuje ozbiljan tržišni potencijal."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.