Zašto slastice s kruškama nisu toliko popularne? Ni nama nije jasno. Popravit ćemo to

Foto: Shutterstock

SOČNE i slatke, kruške su vrlo svestrano voće. Počinju nicati krajem ljeta i ostaju dostupne sve do zime. Kruške su jedna od najstarijih uzgojenih voćaka, a danas se u svijetu uzgaja oko 3000 sorti koje se razlikuju po obliku i okusu.

Kruške sazrijevaju nakon što su ubrane, što znači da imaju dug životni vijek i izvrsne su za stvaranje zaliha i pohranu. Slatkog su okusa koji odlično pristaje brojnim jelima, od salata, slastica i slanih jela, do pića i koktela. Ukusne kada se jedu sirove, kruške se također često peku ili poširaju.

Kuhanje s kruškama

Postoje sorte krušaka koje bolje podnose kuhanje i one koje su za jelo bolje sirove. Kod kuhanja s kruškama postoje dvije vrste željenih rezultata. Kada ih pečete, pripremate na žaru ili poširate, htjet ćete odabrati kruške koje se neće raspasti, a kada pripremate umake, kreme ili pire od krušaka, želite one koje će se pretvoriti u kašu i na najmanjoj vrućini.

Bilo da ga kuhate ili jedete sirovo, ovo svestrano voće lako može pronaći mjesto u svakom obroku, bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri. Često se jedu u slanim kombinacijama, u jednostavnim sendvičima uz mekane sireve, poput briea ili kao dodatak kuhanim šunkama kakve vole pripremati Englezi.

Možete ih oguliti i jesti u zimskoj voćnoj salati s jabukom i narom ili ih poslužiti na podlozi od zelene salate s plavim sirom i orasima. Za poširanje se obično koriste vino i voćni sokovi, a poširane kruške se mogu jesti same ili dalje dodavati u recepte.

U skladu sa sezonom kada su dostupne, kruške se odlično slažu s toplim začinima poput cimeta i muškatnog oraščića. Kao i jabuke, sklone su oksidaciji kada se gule i režu, no to lako možete spriječiti tako da ih odmah nakon rezanja poškropite s malo limunovog soka.

Skladištenje

Vjerojatno već znate da će ostavljanje krušaka u papirnatoj vrećici pomoći da brže sazru, ali možda niste znali da dodavanje jabuke ili banane u vrećicu može ubrzati proces. Ako želite da sporo sazrijevaju, čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu, podalje od svjetla. Također ih možete oguliti i zamrznuti ili konzervirati kako biste u njihovoj slatkoći mogli uživati tijekom cijele godine.

Zapečene kruške s medom i orasima

Kruške u vinu

Brzi kolač od krušaka

Pijane kruške

Cobbler od šumskog voća i krušaka

Rolada od puretine s kruškom, palentom i karameliziranim lukom

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.