LJETI većina nas izbjegava štednjak i bilo kakvo kuhanje koje traje dulje od 15-20 minuta. No unatoč vrućinama, tijelo ponekad jednostavno traži nešto kuhano, konkretno i „na žlicu“. Dobra vijest je da možete pripremiti ukusno i lagano varivo bez da provedete sat vremena u pregrijanoj kuhinji. Samo birajte prave namirnice i nekoliko pametnih "prečaca".
Zaboravite na dugo kuhanje graha, krumpira ili goveđih kockica. Ljetna variva mogu biti jednako ukusna ako koristite sastojke koji se termički brzo obrađuju. To znači manje vremena uz štednjak i manje zagrijavanja prostora.
Namirnice koje su brzo kuhane:
Kuhajte rano ujutro ili kasno navečer, pa samo podgrijte ručak. Također, izbjegavajte zaprške i duge faze pirjanja, te koristite jedan lonac i minimalno vode (manje pare, manje zagrijavanja). Jela začinite pri kraju - svježi začini podižu okus bez dodatnog kuhanja.
Ova jela možete pripremiti za manje od 30 minuta, a idealna su i za podgrijavanje ili čak posluživanje mlaka. Zasitna su, ali ne teška. Baš ono što nam treba kad je vruće.
Ovom varivu možete dodati i tikvice koje se također brzo kuhaju. Pirjajte luk i češnjak, crvenu leću (i narezane tikvice po želji). Ulijte vodu ili temeljac, posolite i kratko kuhajte. Na kraju dodajte svježi peršin i malo limunovog soka. Recept je ovdje.
Klasik koji mnoge podsjeća na djetinjstvo. Zdravo jelo koje tijekom cijele godine ubacujemo u kućni jelovnik. Gotovo je za točno 20 minuta, a radimo ga ovako.
U ovo klasično jelo uključite sezonsko povrće i krčkajte dok se ne skuha. Dodajte grah, kukuruz, kockice krumpira, pšenicu ili malu tjesteninu. Evo jednog recepta koji baš volimo - ovdje je.