VIDEO Bake kuhaju: Marijana iz Čamerovca pripremila nam je pileći paprikaš i masnicu

Foto: Index Video

NASELJE Čamerovac u blizini Slunja broji tek tridesetak ljudi, a jedna od njih je i Marijana Božić, umirovljena kuharica koja se nakon rada u Crikvenici i luksuznim opatijskim hotelima vratila u rodno selo. Marijana nam je pokazala kako priprema dva tradicionalna jela – masnicu ili maslenicu te pileći paprikaš, a detaljni postupak pripreme i potrebne sastojke možete pogledati u videu niže.

Pita masnica ili maslenica

Marijana nam je pokazala kako ona radi domaće tijesto za pripremu maslenice, tradicionalnog nedjeljnog deserta. Najprije prosije brašno, zatim doda jaje, sol, malo ulja i octa te uz miješanje postepeno dodaje pola litre mlake vode.

Tijesto se mijesi desetak minuta, a tajna uspjeha je da mora biti meko i glatko. Nakon što se umijesi tijesto se podijeli na tri jednake kugle koje se još malo dodatno izmijese, a zatim se prekriju prianjajućom folijom i ostave stajati minimalno dva sata.

Pileći paprikaš

Za to vrijeme Marijana nam je pokazala kako priprema domaći pileći paprikaš. Prvo na tri žlice svinjske masti izdinsta dvije glavice luka dok ne poprime zlatnožutu boju. Zatim doda dvije narezane mrkve, dva češnja češnjaka i papar.

Marijana je za paprikaš koristila piletinu Međimursko pile, koju proizvodi PP Pipo Čakovec, prvi i jedini hrvatski proizvođač u mesnoj industriji koji certifikatom „Antibiotic free“ jamči da su pilići uzgojeni 100% bez antibiotika. Meso dolazi s hrvatskih farmi, a kako kažu, specifično je po žutoj boji kože mesa, umjerenoj masnoći, bogatstvu proteinima, maloj varijaciji u težini, kao i svježini proizvoda. 

Nakon što je odvojila krila, batke i zabatke, Marijana je meso s kostima ubacila u lonac i dodala kilogram i pol krumpira narezanog na kockice. Mesu i povrću zatim je dodala dvije žlice mljevene paprike i tri slatka feferona, a zatim je sve podlila toplom vodom koja treba prekriti sastojke i pustila da se kuha oko sat vremena.

Kao dodatak za paprikaš pripremila je njoke od jednog jaja, 4 žlice brašna i velike žlice soli. Ovu gustu smjesu dodala je u paprikaš žličicu po žličicu desetak minuta prije kraja kuhanja.

Nadjev za masnicu

Dok se paprikaš krčkao, Marijana nam je pokazala i kako pripremiti nadjev za pitu masnicu. Ona ga priprema od 800 grama svježeg sira, 1 kiselog vrhnja, 3 jaja i jednog slatkog vrhnja. Po želji se može posoliti ili pošećeriti, ovisno o tome želite li pripremiti slanu ili slatku pitu.

Zatim se razvije tijesto i prvo zalije rastopljenom svinjskom masti, a preko toga se stavi pripremljeni nadjev. Pita se zamota, smota u krug i premaže ostatkom nadjeva i 4 žlice otopljene masti. Peče se 40 minuta na 200 stupnjeva i poslužuje kao desert nakon paprikaša. 

Za detaljne upute za pripremu ovih jela pogledajte Marijanine recepte za masnicu i pileći paprikaš i uživajte u okusima tradicije. Dobar tek!

Sadržaj donose Index i PP Pipo Čakovec u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.