Uskoro kreće 4. Pizza Festival u Zagrebu, znamo koje će sve pizzerije sudjelovati

Foto: PR Pizza Festivala Zagreb

MNOGIMA najdraži street food festival posvećen najpopularnijem jelu na svijetu stiže na zagrebački Trg dr. Franje Tuđmana i od 8. do 18. svibnja bit će oaza svim ljubiteljima talijanske gastronomije, glazbe i kulture. Novo izdanje Pizza Festivala priprema bogatu ponudu najrazličitijih stilova pizza, ali i tjestenine i ostalih talijanskih delicija.

Među ukupno 11 kućica nalaze se već provjereni majstori kao što je zagrebački Al Dente koji stiže sa šest pizza. Na Pizza Festivalu će ostati vjerni klasici te predstaviti pizze - Margherita di Bufala, Mortadela & Stracciatella, Prosciutto & Stracciatella, Piccante, Piccante 2.0 te Bresaola & Burrata.

Neke od najboljih zagrebačkih pizzerija ponovno na Pizza Festivalu

"Naše pizze pričaju jedinstvenu priču, utkanu u savršeno tijesto koje spaja tradiciju klasične Napoletane i Canotta, s izraženim, prozračnim i napuhanim rubovima. Na ovu posebno osmišljenu podlogu pažljivo slažemo sastojke vrhunske kvalitete: Fior di Latte mozzarellu, koju nabavljamo iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja, te sočne San Marzano rajčice i kremastu burratu, svježe dopremljene iz Napulja i od malih lokalnih proizvođača", kažu iz ove zagrebačke pizzerije.

I ove godine na Pizza Festivalu u Zagrebu sudjeluje i Pizza Re, pizzerija koja već četvrtu godinu oduševljava zaljubljenike u autentične Napoletana pizze. Pod vodstvom braće Cvetko, Pizza Re postala je nezaobilazna adresa za sve koji cijene vrhunsku kvalitetu i ljubav prema hrani.

Ove godine na Festival donose pet pizza: klasičnu Margheritu, bogatu Capriciosu, vatrenu Picante, popularnu Mortadelu te svoju posebnu pizzu kuće Pizza Re. Njihova tajna krije se u izradi tijesta koje fermentira najmanje 48 sati koristeći posebno certificirano brašno odobreno od Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Rezultat je lagano, mekano i prozračno tijesto koje osvaja već na prvi zalogaj.

"Ako bismo iz ponude morali istaknuti adute svakako bi to bila pizza Mortadela koja spaja najbolje od talijanske tradicije i modernih okusa. Na laganoj, prozračnoj podlozi od 48-satnog fermentiranog tijesta, stavljamo bogati pesto Genovese, dodajemo kremastu Fior di Latte mozzarellu i vrhunsku mortadelu, a sve zaokružujemo mljevenim pistacijom, svježim bosiljkom, crnim maslinama i aceto kremom", kažu iz Pizze Re.

Na Pizza Festival stiže i ekipa iz Pizza Social Cluba. Prepoznatljivi su po hrskavim pizzama s punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane, a nakon što su lani oduševili svojim klasicima te pobrali ovacije za Biancu koju su nadjenuli truffle riccotom, flor di latte mozzarellom, buđolom, porilukom i crispy kaparima, za ovu godinu spremaju nova iznenađenja.

Pizze nazvane po talijanskim vulkanima

Ljubitelje sicilijanskog stila pizze debljeg tijesta razveselit će vijest da će na Pizza Festivalu i ove godine sudjelovati zagrebački RougeMarin koji je poznat po svojoj sicilijanskoj pizzi. "Ova je pizza također poznata i kao focaccia s dodacima pa je zovu i ’sfincione’, odnosno na Siciliji ’sfinciuni’.

Nekoliko je faza pripreme, počevši od uzgajanja startnih kultura (kvasca), što sami radimo, do pripreme i dizanja tijesta te pečenja tijesta. Na pečeno tijesto stavljamo umak od rajčice, ribanu mozzarellu pa sve zajedno još jednom zapečemo. Na kraju ju poslužujemo sa svježim dodatcima", otkrivaju iz RougeMarina.

Oni stižu s ukupno pet pizza. Četiri su nazvane po aktivnim talijanskim vulkanima (svi su oko Sicilije ili na Siciliji), dok je peta nazvana po vulkanskoj magmi. Etna tako spaja bolognese umak, grašak, mozzarellu, goudu, brioche mrvice, marinirane artičoke, marinirane masline, ukiseljeni patlidžan, ukiseljenu ljutiku i ukiseljene gljive. Stromboli se može pohvaliti umakom od rajčica, mozzarellom, inćunima, mariniranim artičokama, ukiseljenim šampinjonima, maslinama leccino, motarom i maslinovim uljem.

Vesuvio osvaja umakom od rajčica, mozzarellom, roast beefom, tonnatom, ukiseljenom rotkvicom, kaparima i rikulom. Vulcano usprkos imenu stiže s nježnim notama umaka od rajčice, mozzarelle, artičoke, ricotte, bosiljka, te maslinovim uljem s češnjakom. Magma pak najavljuje snažne okuse s umakom od rajčica, mozzarellom, pikantnom salamom i medom s chilijem.

Zagorska pizza i pizza fritta

I ove godine na Pizza Festival stiže Zagyland, jedina pizzeria u istočnom dijelu Zagorja koja radi isključivo pizze po originalnoj talijanskoj recepturi s provjerenim kvalitetnim talijanskim sastojcima. Za ovu prigodu pripremaju jedinstvenu pizzu u Hrvatskoj, koja, kako kažu, nema veze ni s kebabom ni s ananasom. Donose nam ukupno četiri pizze: Margheritu, Cezar, pizzu Iznenađenje i pizzu kuće Zagyland.

Fanovi pizze fritte moći će uživati u slasnim prženim pizzama na istoimenoj kućici, jer Pizza Fritta sprema nove kreativne kombinacije svojih calzone pizza prženih u dubokom ulju, koje osvajaju hrskavošću tijesta i slasnim topljenim punjenjem.

Tjestenina u kolutu sira i pravi talijanski gelato

Dodatni talijanski štih na Pizza Festival donosi kućica Pastemisee koja priprema svježu tjesteninu u kolutovima Grana Padano sira. Nudi dva jela, a to su slavni talijanski Cacio e pepe, kremasta tjestenina u umaku od sira i tostiranog papra, te tjesteninu s tartufima i to svježe naribanim u svakoj porciji. Tjestenina na Pastamisee kućici nije samo obrok, već cijeli doživljaj jer se svaka porcija priprema pred očima gostiju u ogromnim kolutovima sira koji plijene pažnju.

Za uživanje u pravom talijanskom gelatu bit će zadužen talentirani pastry chef Juraj Klepić koji je nakon adventskih Dubai fritula, na ovogodišnjem Asian Street Food Festivalu uspio još i više oduševiti fanove pistacije, belgijske čokolade i kadaifa svojom Fry Dubai slasticom. Sada sprema novo slatko iznenađenje za Pizza Festival.

Ginglebells nudit će nova specijalna izdanja koktela i Spritzeva koji će s notama bosiljka prizivati onaj istinski talijanski dolce vita stil uživanja u životu. Centralni bar bit će opet zadužen za sva tekuća pitanja i pratiti talijanske delicije izvrsnim vinima, pjenušcima i drugim pićima.

U planu je i radionica pizze

U četvrtak, 15. svibnja, posjetitelje očekuje i radionica na otvorenom s početkom u 17:00 sati, koju organizira KitchenAid Hrvatska. Radionica je posvećena izradi prave napoletanske pizze, a vodit će je poznati kuhar i KitchenAid ambasador Vedran Bošković, koji će polaznike voditi kroz svaki korak - od prve gramaže brašna, do posljednjeg hrskavog zalogaja iz peći.

Bit će to više od same radionice: dvosatno iskustvo ispunjeno znanjem, mirisima i uživanjem. Polaznici će naučiti kako zamijesiti savršeno tijesto koristeći KitchenAid Artisan mikser, kako razumjeti fermentaciju, oblikovati tijesto kao pravi pizzaiolo, te koje su male tajne velike pizze. Broj sudionika ograničen je na samo deset, a prijave i ulaznice dostupne su ovdje.

Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete doznati na Facebooku i Instagramu Pizza Festivala Zagreb.

Mjesto: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb
Trajanje: 8. do 18. svibnja 2025.
Radno vrijeme: pon-pet 12-00, sub-ned 11-00
Ulaz: besplatan

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.