MNOGI danas rade od kuće, a ovaj je trend donio mnogo dobrobiti. Ipak, iako je ovaj način ležerniji i komforniji, važno je dobro se organizirati. Da, kod kuće ste, ali radni dan je tu, a moguće je i da radite više i efektivnije nego u uredu. Kako god bilo, trebate jesti, a čak i kad ste fizički kod kuće - nemate uvijek vremena kuhati ili barem ne ona kompliciranija jela.
Evo nekih prijedloga (iz našeg iskustva) koja će se savršeno uklopiti u svačiji radno-kućni raspored.
Variva su definitivno top izbor za radni tjedan. Ako radite od kuće, onda uz skuhane mahune imate gotovo jelo i po nekoliko dana, a ako dolazite s posla, čeka vas jelo koje samo trebate podgrijati. Variva poput mahuna, graha, graška ili poriluka relativno su brzo gotova (pogotovo ako koristite grah ili grašak iz konzerve).
Također, možete si olakšati pa sastojke pripremiti dan ili večer prije - primjerice narezati mrkvu, poriluk, meso ili krumpir.
Jela s tjesteninom uvijek su brza i praktična, a pružaju nam priliku za kreativnost. Uz njih rado "čistimo" hladnjak, pa primjerice ako kod kuće imate konzervu tune, možete ju pripremiti uz povrće poput rajčica ili paprike. Također, ako ste kratki s povrćem, a imate vrhnje za kuhanje, možete napraviti fin, kremasti umak za kratku tjesteninu poput svrdla ili penne. Izbor je na vama.
<< Recept za tjesteninu s tunom i cherry rajčicama iz jednog lonca
Rižoto je još jedno jelo u koje možete uključiti razne namirnice, a brzo je gotovo. Također, možete ga pripremiti i malo više i jesti ga i idući dan. Kod podgrijavanja, najbolje je uliti malo vode i zagrijati na štednjaku. Iskoristite sezonsko povrće poput tikvica (koje možete naribati ili narezati na kockice - možete to napraviti večer ranije), ili ga pripremiti samo s piletinom ili gljivama iz konzerve.
<< Recept za kremasti rižoto s tikvicama
Palenta je izuzetno zdrava i hranjiva namirnica koja se nekoć jela kao brz, seljački obrok. Danas ju također volimo jer zaista, gotova je za čas, a može se kombinirati s raznim dodacima. Nama je nekako još od djetinjstva ostalo najdraže popržiti luk i slaninu, pa ju preliti preko palente, a onda servirati uz vrhnje ili jogurt. Jelo je fino i zasitno, a držat će vas sitima cijeli dan.
Meso poput piletine ili lungića brzo je gotovo, a kao prilog možete poslužiti praktični kus-kus. Dok pripremate meso, kus-kus stavite u posudicu i prelijte vrućom vodom - nakon nekoliko minuta upit će tekućinu i spreman je za jelo. Možete ga kombinirati s mesom i povrćem pa dobiti hladnu salatu (improvizirajte s onime što imate kod kuće), ili ga poslužiti samog, uz pečeno meso.
Također, tu su i bogate salate koje uključuju i neke druge žitarice, mahunarke ili povrće. Primjerice, mi redovito pripremamo salatu sa slanutkom, bulgurom (može ići i kus-kus), krastavcem i feta sirom - tzv. Jennifer Aniston salatu.
Kako ova poznata salata ima brojne izvedenice, tako se i mi svaki put poigramo sa sastojcima. Ali ono zbog čega je toliko volimo je to što je zasitna, svježa i odlično funkcionira kao samostalni obrok.
<< Recept za brzinsku piletinu s kus kusom
<< Recept za salatu s bulgurom, rajčicom i krastavcima