U zagrebačkom City Centru otvorena je pizzerija Grandma Fogg, bili smo. Evo dojmova

Foto: Hana Kajari

DANAS je u City Centru West, u zagrebačkom Jankomiru, otvoren Grandma Fogg, još jedna pizzerija vlasnika bara Mr. Fogg u zagrebačkoj Martićevoj ulici, pizzerije Mrs. Fogg u Novom Zagrebu i nedavno otvorene pizzerije Grandma Fogg u Vlaškoj ulici. 

O njihovim smo klasičnim pizzama u Mrs. Foggu već pisali, a kako smo najavili, Grandma Fogg je malo drugačiji koncept ovog pizza brenda. Naime, pizze su "al taglio", što na talijanskom znači "pizza na komad", tako da se u sklopu food courta u šoping-centru četvrtasti komadi "bakinih pizza" prodaju u "to go" formatu, odnosno za van, baš kao u pekarnicama. 

Kako nam je suvlasnik Saša Višnjić ispričao, ime Grandma došlo je upravo zbog asocijacije na bakine kućne pizze. "Tako su bake pravile pizzu kod kuće, uvijek je bila četvrtastog oblika s malo debljim tijestom, a gore bi stavile ono što su imale, domaće sastojke. I ove pizze podsjećaju na takve pizze, na ono na što smo navikli, na djetinjstvo", rekao je. 

Budući da je "retrofuturizam", tzv. steampunk, glavna tema uređenja interijera i vizualnog identiteta, i u ovom su lokalu ostali vjerni prepoznatljivim zupčanicima i sličnim industrijskim motivima, no kažu da je ovaj put sve u malo blažem stilu, prilagođenom okolini i vizualu šoping-centra. "Pretpostavka je da će nam na ovoj lokaciji dolaziti puno roditelja s djecom, pa smo pripazili na sve detalje oko pulta kako se nitko slučajno ne bi ozlijedio", komentirao je Saša. 

U ponudi će biti al taglio pizze i pizza sendviči, a vrste će mijenjati sezonski 

Danas smo ih posjetili prvi, dok su još punili vitrinu i postavljali blagajnu, a vlasnici su nam odmah objasnili da će ponuda u ovom lokalu biti šira u odnosu na onaj novootvoreni u Vlaškoj. Ovdje će tako svakodnevno u vitrini biti 7-8 vrsta pizza, a maksimalno njih 11, koje će izmjenjivati ovisno o sezoni i danima. Na jelovniku ih trenutno imaju nešto više od 20, a kažu da neprestano testiraju i razvijaju nove recepte.

Kako su ovaj format pizze tek predstavili domaćoj publici i tržištu, ispričali su nam da će si dati vremena da ga testiraju i vide kolike su porcije ovakve pizze uopće ljudima zadovoljavajuće. Da napomenemo, komad ovakve pizze dug je skoro 20 centimetara i porcija je zaista zasitna, a kad smo ih isprobavali, jedan smo komad rezali na tri dijela - čak su i oni bili preveliki za degustaciju.

Iako se ovakve pizze u Italiji često prodaju po gramaži, ekipa iz Fogga odlučila se na jednostavniju opciju - rezanje velikog pravokutnika pizze na 10 jednakih komada. Zanimljivo je što svaki komad pizze iz vitrine, prije nego što ga daju kupcu, stavljaju u pećnicu odmah iza pulta te ga završavaju još dvije minute na visokoj temperaturi (ne podgrijavaju ga, nego ide u zadnju fazu pečenja), tako da je svaka pizza svježe pečena.

Osim pizza, planiraju i pizza sendviče, koji su još u fazi testiranja, a bit će slični pizzi calzone te će se rezati i termički završavati na licu mjesta, najavio je Domagoj Kralj, chef, pizzaiolo i jedan od suvlasnika.

Kakve su cijene

Za dan otvorenja pripremili su ove vrste: pizza peperoni (4.90 eura), ritrovata (5.90 eura), pršut (4.90 eura), margherita (3.10 eura), špek-šunka (4.50 eura), slanina friarielli (5.40 eura), marinella (4.90 eura), capriciosa (3.70 eura), caprese (3.70 eura), puno sireva-šunka (5.50 eura) i ortolana (3.60 eura). Sve ove vrste možete isprobati i u standardnoj verziji (okrugla pizza) u pizzeriji Mrs. Fogg u Novom Zagrebu.

Ponuda pića je standardna za šoping-centar, od negaziranih i gaziranih sokova do tri vrste piva istog proizvođača, po cijenama od 2.20 do 3.90 eura. 

Proveli su nas kuhinjom i ispričali kako proizvode pizze

Domagoj Kralj, koji je za Grandma Fogg sam razvijao sve recepture, proveo nas je kuhinjom i cijelim prostorom, za koji kaže da je kompletno adaptiran i uređen u točno 30 dana. Dok nas je vodio po tek namještenoj kuhinji, pričao nam je o procesima u proizvodnji i tehnologiji koju koriste. 

"U našoj glavnoj proizvodnji se radi zamjes, a ta masa tijesta mora fermentirati hladnom fermentacijom barem 7 dana. Onda pečemo kore na vrlo visokoj temperaturi, nakon čega one idu u šokere, gdje im se brzo spušta temperatura, čime tijesto zadržava svu vlagu u sebi i tako održava kvalitetu. Zatim ide u pakiranje i u duboki temperaturni minus. Po potrebi distribuiramo kore na mikrolokacije, gdje se one zapravo samo završavaju, uz nadjeve koji na njih idu", opisao je Domagoj.

Isprobali smo nekoliko vrsta

Danas smo isprobali četiri vrste - slaninu friarielli, u kojoj je okusom dominirala dimljena slanina uz kravlji sir i mozzarellu, a lagano hrskavu teksturu dali su joj ukiseljeni ljubičasti luk i povrće rapini, koje nalikuje raštiki. Mozzarella je posebno aromatizirana jer se marinira u maslinovom ulju i češnjaku - odlična i zasitna pizza.

Probali smo i jedan klasik - pizzu Caprese, koju odlikuju kvalitetan kravlji sir, aromatični pesto i izuzetno ukusne i slatke polusušene rajčice, za koje smo čak pitali gdje ih nabavljaju, no poručili su da je to njihova tajna. 

Ritrovata, pizza s inćunima, ističe se po svojoj sočnosti i dobro usklađenim okusima umaka od rajčice, inćuna i plodova kapara, a složili smo se i da pomalo podsjeća na mediteranske pogače. Najsočnija je od svih koje smo probali.

Zadnja je bila ona sa šunkom i puno vrsta sireva, za koju su nam rekli da je većini ekipe iz Fogga omiljena, a sastoji se od šunke, na kojoj su mozzarella, kravlji meki sir telaggio, kravlji plavi sir bergader, ribani tvrdi kravlji sir i ricotta. Punog je okusa, sirevi se slažu jedan s drugim, a nisu previše intenzivni. Na kraju moramo naglasiti da nas je tijesto u svim pizzama zaista oduševilo, a podsjeća na sočnu i mirisnu pogaču. Izvana je hrskavo, a iznutra baš lagano, meko i prozračno. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.