U NOVOM Zagrebu, u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti, otvoren je Rougemarin Bar&Ton, novi restoran Marina Medaka. Predstavljen je kao "otkačen restoran koji pomiče granice i mijenja pravila igre".
Radi se o prostoru uređenom u eklektičnom stilu inspiriranom suvremenom umjetnošću, a za uređenje je zaslužan sam Medak. Restoran na jelovniku nudi potpuno nova, drugačija, signature jela, a najavljuju i zabavu i svirke tijekom vikenda.
Kako kažu, ne radi se o još jednom gastro lokalu, nego mjestu koje spaja umjetnost s gastronomijom, zabavom i svakodnevicom. Tu se jede i doživljava - drugačije. U prostoru vlada visoka estetika, a sve je koloristički razigrano i promišljeno te u skladu s Muzejem suvremene umjetnosti. Tako je i inspiracija za uređenje došla iz samog muzeja, "spoj prirode i diska", kako opisuju.
Uz Marina Medaka, za vizualno oblikovanje prostora zaslužan je slikar Hrvoje Majer. Zidovi "pričaju priče" te evociraju poznate motive suvremene umjetnosti, uz raskošnu rasvjetu koja stvara ugodnu atmosferu. Stolice su sve različite - Marin Medak ih je sam tražio po sajmovima diljem Europe, a kažu kako svaka ima svoj karakter.
Za jelovnik je zadužen iskusni chef Željko Lopar, koji se iz Rougemarin Cityja preselio na novu lokaciju. "Naših pet chefova u suradnji s vanjskim konzultantom Dinom Galvagnom posljednjih je mjeseci radilo na kreiranju menija koji bi se s pravom mogao nazvati konceptualnim. Više od 500 sati uloženo je u razvoj novih jela i ideja, a rezultat su tanjuri koji pomiču granice poznatog", objašnjava Marin Medak.
Konkretno, od hrane je tu, primjerice, paštanjok, novo jelo koje se ne može jasno definirati, ali se o njemu priča. Ili špeksplozija, koja u samom nazivu nosi obećanje eksplozije okusa. Na jelovniku je i sicilijanska pizza s bolonjezom za koju kažu kako, iako prkosi svakom kulinarskom pravilu, funkcionira besprijekorno.
Jedan od koncepata koji posebno intrigira nosi naziv Posljednja večera, a Medak u ovom trenutku ne otkriva mnogo, uskoro će gosti imati priliku sami sve otkriti. Osim što je Bar&Ton restoran, on je i bar - kako mu samo ime kaže. Nudit će autorske koktele, a ponuda pića osmišljena je tako da prati ritam večeri.
Od četvrtka do nedjelje prostor će se pretvoriti u "epicentar večernjeg života Novog Zagreba", i to uz kombinaciju hrane i večernjeg izlaska, atmosfere i koncepta. Smatraju kako je Novi Zagreb dugo zanemarivan - što gastronomski, što po pitanju noćnog života. Stoga su mu odlučili ponuditi nešto novo.
Najavljuju kako će trg ispred muzeja biti žarišna točka Bar&Tona. "Sve što smo dosad radili u posljednjih 14 godina bila je priprema za ovo", kaže Medak.
"Novi Zagreb dosad nije imao centralni trg, centralno mjesto okupljanja, a Muzej suvremene umjetnosti sa svim svojim posebnostima i sad Bar&Ton zaista mogu postati žarište života ovog dijela grada. Ovo je nedostajalo Novom Zagrebu", poručio je.