U ESPLANADINOM restoranu Le Bistro i ovog se siječnja obilježavaju Dani Esplanadinih štrukli, a od 13. do 31. siječnja dvije porcije koštat će 17 eura. Svaka porcija sadrži dva komada štrukli, a redovna cijena jedne porcije inače je 12 eura.
Esplanadini štrukli tijekom godina stekli su status specijaliteta hotela, a pripremaju se ručno od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu već više od pola stoljeća.
Tijesto se mijesi i razvlači preko cijelog stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Zatim se puni svježim sirom, a štrukli se oblikuju tankim porculanskim tanjurićem, nakon čega se kuhaju na pari, pažljivo stavljaju u keramičku posudu, preliju finim vrhnjem i zapeku u pećnici dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
Ovdje se pripremaju od 1951. godine
Ovaj tradicionalni specijalitet iz Hrvatskog zagorja, nastao u brdovitu krajoliku, zaslužio je svoje mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade od samog početka. Štrukli su u ovom hotelu prvi put pripremljeni još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima i inozemnim uzvanicima na gala svečanostima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz raznih krajeva Hrvatske. Štrukli su od tada nezaobilazan klasik svakog jelovnika hotela Esplanade.
Probali smo ih i mi, evo dojmova
Esplanadin klasik, kremaste štrukle, imali smo priliku probati ovog Adventa na Fooling Aroundu na Oleander terasi. Esplanadina je kućica imala široku ponudu jela s potpisom chefice Ane Grgić Tomić, a osim bunceka sa zeljem u tortilji, koji nam je bio odličan, svidjeli su nam se i njihovi štrukli.
Koštali su 5.50 eura i porcija je bila puno manja od one koju biste dobili u restoranu Le Bistro, no o okusu samih štrukli nema rasprave - bili su nevjerojatno kremasti i fini, a vrhnje kojim su preliveni daje im zaista poseban okus.