U Bribiru se na Uskrsni ponedjeljak jeo bribirski prisnac. Imamo recept

Foto: TZ Novi Vinodol

ZA VRIJEME uskrsnih blagdana u Bribiru, u Hrvatskom primorju, priprema se posebno jelo koji se naziva prisnac, a festival bribirskog prisnaca mlada je proljetna manifestacija koja se održava ove godine drugi put, u čast upravo ovoj deliciji koje ondje za Uskrs ne nedostaje.

Spoj je to jaja, svježeg sira, slanine, mladog luka, brašna i masti, a kako ga pripremiti, saznajte u nastavku.

Kako pripremiti bribirski prisnac

Od sastojaka je potrebno:

  • 15 jaja
  • 500 g domaćeg svježeg sira
  • 500 g slanine
  • 1 vezica mladog luka (i bijeli i zeleni dio)
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žlica svinjske masti
  • 500 g glatkog brašna + po potrebi
  • sol, papar

U zdjeli u koju ste razbili jaja dodajte kvasac i svježi sir izrezan na manje komadiće. Sve zajedno izmiješajte. Slaninu narežite na komadiće i popržite na masti. Mladi luk operite, očistite, narežite na sitnije komadiće, dodajte ga slanini i pržite dok malo ne omekša.

Poprženu slaninu i luk ostavite da se ohlade, pa ih umiješajte u smjesu jaja i sira, začinite soli i paprom, dodajte brašno i sve zajedno dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Dobivena smjesa mora biti dovoljno gusta da lijepo pada sa žlice.

Dobivenu smjesu premjestite u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i posipali brašnom i pecite na 175 stupnjeva oko 45 minuta. Ohladite pa režite.

>> Recept za bribirski prisnac

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.