Top 7 jesenskih namirnica koje sada treba jesti (i zašto)

Foto: Shutterstock

Jesen nam svake godine donosi bogatstvo okusa, boja i mirisa na tanjuru. Nakon laganijih ljetnih obroka, ovo je vrijeme kada se vraćamo toplijoj, konkretnijoj hrani - i sezonske namirnice sada su najukusnije, najzdravije i najisplativije. Osim što su pune nutrijenata, često dolaze iz lokalnog uzgoja i manje su tretirane nego izvan sezone.

Evo jesenskih favorita.

Bundeva

Bundeva nije samo dekoracija za Halloween - to je prava nutritivna bomba. Bogata je beta-karotenom (kojeg tijelo pretvara u vitamin A), vlaknima i antioksidansima. Pomaže imunitetu, probavi i zdravlju kože. Osim toga, niskokalorična je, pa je odličan izbor i za one koji paze na liniju.

Možete je iskoristiti u juhama, rižotima, pireima, kolačima, pa čak i u smoothieju. Pečena na maslinovom ulju s malo timijana - pun pogodak.

>> Kremasta juha od bundeve

Gljive

Gljive su dostupne tijekom cijele godine, ali prirodna sezona im je upravo sada. U jesen su svježe, mirisne i dolaze u raznim vrstama - vrganji, lisičarke, sunčanice… Osim što su ukusne, gljive su dobar izvor bjelančevina, vitamina B i D te minerala poput selena i kalija.

Ako ih berete sami, važno je da ih dobro poznajete ili da ih bere netko tko je iskusan. U suprotnom - tržnica ili provjerene trgovine su sigurniji izbor. Gljive su odlične u varivima, rižotima ili kao prilog mesu.

>> Kremasti rižoto od gljiva

Kesten 

Kuhani ili pečeni kesten možda vam je prva asocijacija na šetnju gradom u listopadu, ali ova namirnica zaslužuje mjesto i u vašoj kuhinji. Bogat je vlaknima, vitaminom C i složenim ugljikohidratima, zbog čega daje dugotrajan osjećaj sitosti bez naglih skokova šećera u krvi.

Kesteni se mogu koristiti u juhama, pireima, nadjevima za meso ili slasticama poput kesten-pirea i kolača. Ako ih sami pripremate doma, obavezno ih zarežite prije pečenja kako ne bi eksplodirali u pećnici.

>> Kesten pire sa šlagom

Jabuka

"Jedna jabuka na dan tjera doktora van" možda zvuči kao fraza, ali nije bez osnove. Jabuke su bogate vlaknima (posebno pektinom), vitaminom C i antioksidansima. Pomažu u regulaciji probave i razine kolesterola, a sezona domaćih jabuka traje upravo sada - što znači da su najukusnije i najjeftinije.

Jedite ih svježe, u kompotu, zapečene s cimetom, u piti ili kao dodatak slanim jelima - primjerice uz svinjetinu.

>> Ružice od lisnatog s jabukama

Kupus

Kupus je jedna od onih namirnica koju ili volite ili zaobilazite - ali vrijedi mu dati novu šansu. Sirov je odličan u salatama, kuhan u varivima, a kiseljeni je pravi prirodni probiotik. Bogat je vitaminom C, K i vlaknima, a niskokaloričan je i lako dostupan.

Jesen je pravo vrijeme za sarmu, zapečeni kupus ili svježu salatu uz pečeno meso. Osim toga, kiseli kupus jača imunitet i podržava zdravlje crijeva, što je posebno korisno u sezoni prehlada.

>> Prisiljeno zelje

Cikla 

Cikla je jedna od najzdravijih jesenskih namirnica, iako je mnogi izbjegavaju zbog "zemljanog" okusa. No ako je dobro pripremljena, može biti vrlo ukusna. Sadrži željezo, folnu kiselinu, antioksidanse i nitrate koji mogu pomoći kod snižavanja krvnog tlaka.

Možete je jesti sirovu, pečenu u pećnici, u salatama, juhama ili kao sok. Ako je naribate i pomiješate s hrenom i malo kiselog vrhnja - dobit ćete savršen dodatak mesnim jelima.

>> Salata od cikle i mrkve

Mrkva

Mrkva je dostupna cijele godine, ali tijekom jeseni je svježa, slatkasta i domaća. Bogata je beta-karotenom (vitamin A), dobrim za vid, kožu i imunitet, a ima i nizak glikemijski indeks. Možete je dodati u gotovo svako jelo - juhe, variva, rižota, salate – a odlična je i sirova kao zdravi međuobrok. Pečena s drugim korjenastim povrćem i začinima daje topao, zasitan prilog koji pristaje uz sve.

Iskoristite jesen da se vratite toplim jelima i jednostavnim, sezonskim sastojcima. Ne samo da ćete jesti ukusnije, nego ćete svom tijelu dati ono što mu prirodno treba u hladnijem dijelu godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.