PRŽENA jaja, popularno zvana jaja na oko, nezaobilazan su dio doručka u mnogim kućanstvima. Iako se njihova priprema čini jednostavnom, tajna savršenog okusa i teksture krije se u odabiru masnoće za pečenje, što je tema vječne debate među gurmanima. No, čini se da je toj raspravi došao kraj, piše Mirror.
Masnoća ne samo da sprječava da se jaje zalijepi za tavu, već presudno utječe na konačni okus i izgled. Dok se jedni kunu u ulje, drugi ne odustaju od maslaca. Kako bi riješili ovu dilemu, tri vrhunska kuhara otkrila su svoj tajni sastojak.
Sva tri kulinarska stručnjaka složila su se da je maslac apsolutni pobjednik kada je riječ o pripremi najukusnijih jaja na oko. Jessica Randhawa, vlasnica i glavna kuharica u restoranu The Forked Spoon, objasnila je svoj odabir.
"Sastojak broj jedan za poboljšanje prženih jaja mora biti masnoća koja se koristi za njihovo prženje. Za mene to znači visokokvalitetni slani maslac, koji mu daje bogat okus dok stvara hrskav, zlatan rub", izjavila je i dodala: "Lagana sol u maslacu pojačava prirodni okus jaja, a da ih ne preplavi."
S njom se složila i Joanne Gallagher, chefica s bloga Inspired Taste, koja također prednost daje maslacu. "Maslac je moj izbor za pržena jaja koja su posebno ukusna. Kada se otopi i zapjeni u tavi, jajima daje zlatne rubove, dok žumanjak ostaje bogat i tekuć - savršeno za umakanje tosta", rekla je.
Treća chefica Kathy Berget, koja vodi blog Beyond the Chicken Coop, potvrdila je isto. Naglasila je da je "sastojak broj jedan za poboljšanje okusa jaja na oko upravo maslac", i to obični slani maslac.