Nogometne utakmice su u punom jeku, a kakvi god rezultati bili, na kraju je ipak važno zabaviti se, okupiti, družiti i - uz sve to nešto dobro grickati ili pojesti. Neka je hrana za ovakve prilike jednostavno nezamjenjiva, pa smo vas tako danas, nakon što smo vidjeli objavu naše čitateljice u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?, odlučili podsjetiti na nekoliko recepata za kultne lepinje, langoše, languše ili, kako ih neki zovu, poderane gaće.
Super su i za dane kad nemate pristup pećnici, a baš vam je nestalo kruha. Za njihovu pripremu dovoljno je tek vrelo ulje.
Sva imena ovog jela zapravo se odnose na isto, langoši su tijesto prženo u ulju koje takvim pečenjem postaje hrskavo izvana, a meko iznutra. Iako su kod nas najpopularniji kao ulična hrana na raznim manifestacijama i festivalima, a iako svako podneblje ima neke svoje recepture, ovako pripremljeno tijesto zapravo potječe iz Mađarske.
Mađari su inače poznati po začinjenijoj i masnijoj hrani, pa tako i langošima vole dodati češnjak, kiselo vrhnje, slaninu ili ljute kobasice, a to su kombinacije koje i mi preporučamo.
Ovaj put izdvojili smo različite recepte, pa se i vi možete poigrati isprobavanjem sastojaka. Na listi se nalaze klasični uštipci manjeg formata kao i veće, standardne lepinje, lepinje punjene šunkom, bezglutenski uštipci, a tu je i recept poznate hercegovačke konobe za zapadnohercegovačke uštipke u čijem se receptu koristi i lozovača.
Svakako budite kreativni sa svime što vam se jede uz ove ukusne lepinje, pa čak i da ih jedete u slatkoj verziji s džemom ili medom, ne možete pogriješiti.