Što je pizza fritta, zašto smo se totalno navukli na nju i gdje se može probati?

Foto: Luka Šangulin/Index

PIZZA FRITTA je napuljski specijalitet koji među lokalnim stanovništvom uživa kultni status. Radi se tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava.

Ovu varijantu pizze možete pronaći u brojnim napuljskim pizzerijama, a preporučuje se jesti je vruću, tek izvađenu iz ulja, s lista masnog papira. Jedna od verzija pizze fritte koja se rado jede u Italiji je ona s endivijom, grožđicama i pinjolima. Ipak, najpopularnije punjenje je ono od mozzarelle, šunke i pasirane rajčice.

Kako se priprema pizza fritta

Priprema pizze fritte započinje razvlačenjem dizanog tijesta za pizzu i dodavanjem sastojaka koji su tradicionalno punjenje, to jest nadjev za pizzu. Zatim se pizza fritta, što i samo ime sugerira, prži u dubokom ulju kako bi postigla savršenu zlatnosmeđu boju i hrskavost izvana, a kremast nadjev s rastopljenim sirom iznutra.

Postoji i tehnika karakteristična za jedenje pržene pizze, odnosno pizze fritte - potrebno je otrgnuti vrh kako bi se otpustila para iz nadjeva, a zatim se jede redom, pa u svakom zalogaju imate i nadjeva i tijesta u savršenom omjeru.

Gdje pojesti dobru pizzu frittu

Kako piše TasteAtlas, najbolju pizza fritta na svijetu jede se u Napulju, i to u ovim lokalima: Antica Pizzeria e Friggitoria Di MatteoLa MasardonaPizzeria Ciro OlivaPellonePizzeria e Friggitoria Dal PresidenteAntica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo i Pizzeria De' Figliole.

Preporuke ondje možete naći i za pizzerije izvan Italije, a to su dragonCELLO u Hanoiju (Vijetnam), Pizzeria 1926 u Edinburghu (Škotska), San Paolo Pizzería u Buenos Airesu (Argentina) te Da Graziella u Parizu.

Osim tamo, provjereno odlična, slasna i sočna pizza fritta može se pojesti i u Zagrebu, ali samo do 28. svibnja - na Pizza Festivalu koji se održava na Trgu J.J. Strossmayera. Više informacija je na ovom linku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.