Slovenska pizza scena razvija se velikom brzinom. Ovo natjecanje je to potvrdilo

Foto: Picopek

Krajem siječnja u Ljubljani se održao GASTexpo, međunarodni gastronomski sajam u sklopu kojeg je održano Otvoreno državno prvenstvo pizza majstora Slovenije. Samo je natjecanje održano u četvrtak, 30. siječnja, a nastupilo je dvadeset pizza majstora.

Iako sam bio pozvan da sudjelujem kao član žirija, zbog nakupljenog umora i većeg broja obaveza teška sam srca odbio poziv s obzirom na to da je uloga člana žirija na takvim natjecanjima dosta zahtjevna i odgovorna pa se samim time nisam želio prihvatiti nečega što nisam u stanju kvalitetno i korektno odraditi.

No, to me nije spriječilo da odem na dva dana u Ljubljanu i vidim se s dragim prijateljima pizza majstorima, a usput sam posjetio i dvije pizzerije za koje sam već prije dobio odlične preporuke. No, o njima ću naknadno napisati posebne osvrte. 

Hrvat je bio najstroži član žirija

U sudačkom su žiriju sjedili Matjaž Einspieler (Da Mattia), Dušan Veršec (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije), Jan Butolen (Italian Lab), Salvatore Salviani (5 Stagioni) te dvojica Hrvata - Josip Vorić i legandarni Marin Vanjak, predsjednik i defintiivno najstroži član žirija.

Josip Vorić vlasnik je istarskog restorana Aquarius i vrlo iskusan pizza majstor, dok o Marinu Vanjku i njegovom iskustvu ne treba previše dodatno pričati. Upravo sam Marina zamolio da mi da kratki osvrt na ovo natjecanje s obzirom na to da je već treću godinu zaredom član žirija.

Brz napredak slovenske pizza scene

Ono što ga je ugodno iznenadilo je veliki i brz razvoj slovenske pizza scene, a većina je natjecatelja koje on već duže vrijeme prati pokazala i velik individualni napredak. Upravo je zbog toga ovo natjecanje bilo izjednačeno i puno neizvjesnije nego proteklih godina, a većina je pizza majstora, kako to Marin ističe, igrala na sigurno pa su se odlučili za stil moderne napoletanske pizze.

Samim time je i žiri imao dosta težak zadatak, a o pobjedniku su odlučivale nijanse. Potpuno je jednake dojmove imao i Josip Vorić, popularni Bepo, koji mi je potvrdio kako je ove godine natjecanje bilo na vrlo visokoj razini, a svih je dvadeset natjecatelja prezentiralo vrhunske pizze.

Prvo mjesto osvojio je Anej Godnič iz pizzerije Vesuvio, koju sam igrom slučaja prilikom obilaska slovenskog primorja posjetio prije nekih pola godine. Vesuvio se nalazi u mjestu Lucija pored Portoroža.

Drugi je bio Jernej Berlot, iskusni pizza majstor koji je ujedno i APN-ov ambasador za Sloveniju. Jernej je dugogodišnji instruktor koji dosta često surađuje i s hrvatskim pizza majstorima pa njegovo visoko drugo mjesto svakako nije iznenađenje.

Treći je bio mladi pizza majstor Jurij Kralj iz pizzerije Reset, koja se nalazi u Brežicama. Iako sam već nekoliko puta odlazio u Brežice, zadnji put zbog popularne pizzerije Huda, ovo mi je definitivno dodatni motiv za još jedan odlazak u taj simpatični slovenski gradić. 

Za vrhunsku organizaciju natjecanja koje je i ove godine održano na visokoj razini zaslužni su Zoran Triglav, voditelj kampanje Špizza - Naj picerija Slovenije i Aleš Rekar, predsjednik Sekcije picopekov Slovenije.

Proveo sam dva lijepa dana u Ljubljani, upoznao nekoliko novih pizza majstora, a na listu pizzerija koje trebam posjetiti upisao sam pet, šest dobrih pizzerija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.