Donosimo recept za aromatične cimet rolice koje svi volimo. Ovo mekano i sočno dizano tijesto, ispunjeno slatkim nadjevom od cimeta i prekriveno bogatom glazurom od krem sira, idealna je slastica za svako doba dana, bilo da je poslužite uz jutarnju kavu, kao desert nakon ručka ili kao slatki zalogaj za druženje s prijateljima.
Iako se danas mogu pronaći u pekarama i kafićima diljem svijeta, cimet rolice, poznate kao 'kanelbulle', potječu iz Švedske. Ondje su nastale početkom 20. stoljeća, nakon Prvog svjetskog rata, kada su sastojci poput šećera i cimeta ponovno postali dostupni. U Švedskoj su toliko popularne da čak imaju i svoj dan, Dan cimet rolica (Kanelbullens dag), koji se slavi 4. listopada svake godine.
Priprema je jednostavna, a za sve će vam trebati oko sat vremena. Od navedenih sastojaka dobit ćete otprilike 15 rolica.
Za tijesto:
Za nadjev:
Za glazuru:
U malo toplog mlijeka razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i ostavite desetak minuta da se aktivira.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, ostatak šećera i sol. Dodajte otopljeni maslac, ostatak mlijeka i nadošli kvasac. Zamijesite glatko i podatno tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže otprilike sat vremena, odnosno dok ne udvostruči volumen.
Kada se tijesto diglo, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika. Pomiješajte šećer i cimet za nadjev te ravnomjerno pospite po razvaljanom tijestu. Pažljivo zarolajte tijesto u čvrstu roladu.
Roladu izrežite na rolice debljine oko 2-3 cm. Najlakše ćete to učiniti pomoću konca kako bi rez bio čist. Rolice slažite na lim za pečenje obložen papirom, ostavljajući malo razmaka između svake. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 30 minuta, ili dok ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju.
Dok se rolice peku, pripremite glazuru. Mikserom izmiješajte krem sir i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim dodajte žlicu vrhnja za šlag i kratko promiješajte. Još tople, pečene rolice premažite pripremljenom glazurom.