Šibenski Pelegrini zatvorio za ovu godinu, ovako o njima piše Michelin

Foto: Pelegrini

ŠIBENSKI restoran Pelegrini, jedan od jedanaest hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom, za ovu je godinu gotov s radom, objavili su tako iz restorana na društvenim mrežama. Podsjetimo se što o njima piše Michelinov vodič, gdje je Pelegrinijev chef Rudolf Štefan otkrio i odakle nabavljaju namirnice.

>> Ovo je 11 hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom

Rudolf Štefan i Pelegrini

"Jedan od hrvatskih kuhara koji se svim silama trudi predstaviti kuhinju svoje zemlje je Rudolf Štefan u šibenskom restoranu Pelegrini s Michelinovom zvjezdicom. Pelegrini je mnogo više od jednostavnog restorana. To je i središte gastronomskih istraživanja koje se ističe načinom na koji radi s malim hrvatskim proizvođačima, a poznato je i po projektu Chefs' Stage, međunarodnom kongresu gastronomije i ugostiteljstva koji mladim talentiranim kuharima pruža vrhunsku obuku kako bi poboljšali prehrambeni sektor zemlje za budućnost", pišu.

"Ovaj restoran nudi cjeloviti degustacijski meni koji je osmislio kreativni i maštoviti chef Rudolf Štefan uz jelovnik od četiri slijeda. Pelegrini izlaže lokalne namirnice poput dagnji, kamenica, morskih puževa, ježeva i raznih vrsta riba, kao i jela od mesa s naglaskom na janjetinu i teletinu", dodaju.

Za chefa Rudolfa Štefana ugostiteljstvo je stil života i način postojanja, stoji na Michelinovom webu.

"Živim u rodnom gradu sa svojom obitelji i volim to što radim. Za mene je ugostiteljstvo fantastična karijera koja mi omogućuje stalno usavršavanje, putovanja i razmjenu znanja i iskustava s kolegama iz cijeloga svijeta, implementaciju novih tehnika, otkrivanje novih okusa i prenošenje znanja na mlade generacije. Znatiželja mi je temeljna - u ovom poslu moraš biti gladan novih znanja jer je to profesija koja se stalno razvija. Ali osobine koje su još važnije od znatiželje su upornost, strpljivost i ustrajnost. Bez toga nema kontinuiteta, a bez kontinuiteta nema uspjeha. To su vrijednosti koje dijelim sa svojim timom i mladima koji kreću u ugostiteljsku karijeru. Sve me to čini jako sretnim čovjekom", rekao je ovog proljeća Štefan za Michelin.

Štefan je tijekom godina uspostavio snažne veze s lokalnim proizvođačima, od kojih su neki sada postali dobri prijatelji i s kojima nastavlja dijeliti svoj osobni i profesionalni put.

"Naša želja za inovacijama i naša 'žeđ za našom regijom' nikada neće nestati i uvijek smo u potrazi za novim lokalnim proizvođačima koje možemo dodati našim dugogodišnjim dobavljačima. Trenutno surađujemo s OPG-om Reljanović koji se bavi proizvodnjom prehrambenih artikala poput dalmatinskog larda, špeka i šunke. Mliječne proizvode, od mlaćenice do tvrdog sira, nabavljamo iz OPG-a Ston. Ante Skelin godinama je naš opskrbljivač ribom - on lovi većinu naših morskih plodova, školjki, kamenica, rakova i bjelica, kao i ostale ribe dostupne tijekom godine", rekao je.

Hrvatska vina još su jedna od jakih strana restorana.

"Nama je vino toliko dobro da smo ga odlučili predstaviti kroz niz događanja koje zovemo Pelegrini & prijatelji. Tijekom ovih sesija razgovaramo o jedinstvenoj povijesti našeg terroira, našem grožđu i našim dugogodišnjim odnosima s vinarijama kao što su Bibich i Grabovac. Općenito, hrvatska vinska scena je jako narasla u zadnjih 15-20 godina i sada možemo s ponosom reći da imamo izvrsna vina proizvedena od domaćih i internacionalnih sorti grožđa", govori Štefan.

"Mi smo danas mnogo više od običnog restorana, već smo i centar za istraživanje i promociju hrvatskih proizvoda", zaključuje chef Rudolf Štefan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.