U SRCU ljetne sezone, kada su rajčice na vrhuncu svoje zrelosti, iskoristite ih za pripremu ovog jela, sličnog punjenim paprikama. Umjesto da ih samo narežete za salatu, napunite ih orzom i mljevenim mesom, zapecite i dobit ćete savršen ručak ili večeru.
Ovo jelo ne samo da miriše na djetinjstvo i nedjeljne obroke, već i nudi savršen način da iskoristite sezonske sastojke na kreativan način. Orzo daje posebnu teksturu, dok se meso i povrće stapaju u sočan nadjev, a svaki zalogaj donosi spoj domaće topline i svježine ljeta. Jelo je idealno za obiteljski ručak, a uz minimalan trud dobit ćete impresivan rezultat. Evo kako ga pripremiti.
Za ovo jelo trebat će vam:
Rajčice operite pa oštrim nožem odrežite "poklopce" rajčica (sa strane peteljke) i pažljivo izdubite unutrašnjost žlicom. Sačuvajte pulpu i sok, a rajčice posolite iznutra i ostavite okrenute naopako da se ocijede. U posoljenoj vodi kuhajte orzo 6–7 minuta, ocijedite i ostavite sa strane.
Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso pa pirjajte dok ne posmeđi. Umiješajte mrkvu, papriku i koncentrat rajčice, dodajte začine i sačuvanu pulpu rajčica. Kuhajte dok se tekućina ne reducira. Maknite s vatre i umiješajte orzo i svježi peršin.
Napunite rajčice smjesom i pokrijte ih njihovim "poklopcima". Posložite ih u vatrostalnu posudu. U posudu ulijte pasiranu rajčicu pomiješanu s vodom ili temeljcem. Pokapajte maslinovim uljem po vrhu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Poslužite toplo uz malo svježeg kruha ili zelenu salatu.
Cijeli recept za rajčice punjene orzom i mljevenim mesom pronađite ovdje.