POKE Poke, prvi zagrebački bar specijaliziran za popularni poke, otvoren je prije pet godina u Prolazu Neboder blizu Bogovićeve ulice, a sada se preselio na novu lokaciju - u Preradovićevu 13, u prostor u kojemu je desetak godina radio legendarni Burgeraj.
Poke Poke u Preradovićevoj otvorio se prije par tjedana, a u ponudi ima jedanaest vrsta pokea - pet ribljih, četiri mesna i dva veganska, po cijenama od 11,50 do 12,50 eura. Osim toga, gosti mogu i sami složiti svoj poke i odabrati što ide u njega.
Za one koji ne znaju, poke bowl jelo je koje dolazi s Havaja - poke na havajskom znači rezati ili rezati poprečno na komade, a odnosi se na komade sirove, marinirane ribe, obično tune, koja se zajedno s povrćem i umacima prebacuje preko riže.
Poslužuje se ili kao predjelo ili kao glavno jelo. Jedno je od popularnijih jela na Havajima, a prije nekih desetak godina postalo je iznimno popularno u sjevernoj Americi i polako se počelo širiti diljem svijeta.
Poke je jedno od rijetkih lokalnih jela koja obuhvaćaju sva tri stila havajske kuhinje, a s vremenom je postalo toliko popularno da se danas često naziva havajskim hamburgerom. Smatra se kako je današnji oblik postao popularan oko 1970-ih, a sve je počelo s ribarima koji su komade svog ulova jeli začinjene kao užinu.
Tradicionalni havajski poke se uglavnom sastoji od sirove ribe narezane na kockice, maui luka, pečenog, zdrobljenog i posoljenog kukui oraha, mladog luka, sezamovog ulja i tradicionalnih začina kao što su havajska morska sol i lokalna vrsta morske trave.
Moderne havajske verzije su pod jakim utjecajem japanske i općenito azijske kuhinje i uključuju sastojke poput soja umaka, furikakea (mješavine sušene ribe, sjemenki sezama i sušenih morskih algi), nasjeckane sušene ili svježe čili papričice, ribljih jaja i wasabija.
Tradicionalno se poke radi od žutoperajne tune, ali danas može uključivati sušenu hobotnicu, druge vrste sirove tune, sirovi losos i razne vrste školjkaša.