Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada The World’s 50 Best Bars, održanoj 8. listopada u Hong Kongu, najboljim barom na svijetu proglašen je Leone, lokal smješten upravo u tom gradu. Ovo je prvi put da je neki bar iz Azije zauzeo prvo mjesto na ovoj prestižnoj listi.
Bar Leone otvoren je 2023. godine, a vodi ga talijanski barmen Lorenzo Antinori. Od početka je zamišljen kao kvartovski bar s naglaskom na jednostavnost, preciznu izvedbu i tzv. "cocktail popolari" - koktele koji su pristupačni, ali kvalitetno pripremljeni. Prošle godine Leone je bio drugi na svijetu, a sada je zasjeo na sam vrh.
Kako je istaknuo Antinori, taj se pristup neće mijenjati jer je jednostavnost sastavni dio identiteta lokala. U obrazloženju nagrade organizatori su naglasili da je u konkurentskom okruženju poput Hong Konga bila potrebna hrabrost za ovako neposredan, gostoprimstvom vođen koncept.
Leone je uređen kao starinski talijanski kvartovski bar, inspiriran dnevnim boravkom Antinorijeve bake i rimskim kvartom Trastevere, čime je vlasnik želio odati počast obiteljskoj tradiciji i uspomenama na rodni Rim. Samo nekoliko mjeseci prije osvajanja svjetske titule, Leone je drugu godinu zaredom proglašen i najboljim barom Azije.
Leone ne prima rezervacije, a recepti za njihove koktele javno su dostupni, jer žele da ih svatko može razumjeti - i po mogućnosti pripremiti kod kuće. Na jelovniku su i jednostavni talijanski zalogaji poput focaccie s mortadelom.
Titulu najboljeg bara na svijetu planiraju slaviti danima, a tim iz Leonea već širi projekt - najavljeno je otvaranje podružnice u Šangaju, dok su Antinori, Simone Caporale (Sips, Barcelona) i Shun Wah upravo otvorili novi bar Montana, specijaliziran za kubanske koktele.
Na njihovoj web stranici piše da je prostor “mala prostorija s velikim ugođajem”, s četrdesetak sjedećih mjesta i skrivenom kutnom klupom iza baršuna, gdje je bar ozbiljan, a usluga topla i osobna, a cijeli prostor “živi danju i noću” - danju se poslužuje brz i konkretan ručak, a navečer jela dolaze uz vino, šampanjac ili koktel, tempom koji gosti sami određuju.
Koncept je podijeljen na dnevni i večernji dio. Tijekom dana nude se burgeri, salate i krumpirići, a navečer se meni usmjerava na manje tanjure za dijeljenje - jela poput tuna tartara u hrskavom raviolu, arancina, blinija s kavijarom i svinjetine u više tekstura. Uz to dolaze i pažljivo odabrani kokteli, šampanjci i vina, uz mogućnost personaliziranih uparivanja.
U opisu bara stoji i rečenica: "Ovo nije večera. Ovo je kazalište." - što pokazuje da se iskustvo ne temelji samo na piću, već i na atmosferi, servisu i interakciji s gostima.
U konkurenciji su bila i poznata imena poput Handshake Speakeasyja iz Mexico Cityja (2. mjesto), te Sipsa i Paradisa iz Barcelone (3. i 4. mjesto), dok je peto mjesto pripalo londonskom baru Tayēr + Elementary.
U svijetu u kojem su barski koncepti sve ambiciozniji, Leone se izdvojio kombinacijom jednostavnosti, karaktera i precizno izvedenog jelovnika, koji spaja hranu i koktele u zaokruženo iskustvo.