SVIBANJ polako prolazi, a iako nam vrijeme vani govori drugačije, ako se pita kalendar - sezona sladoleda službeno je otvorena. Bilo da ste ljubitelj klasičnih okusa poput vanilije i čokolade ili više volite voćne, egzotične kombinacije, domaći sladoled nikada ne izlazi iz mode.
Iako su industrijski sladoledi lako dostupni, domaći sladoled pruža neusporedivu prednost: potpunu kontrolu nad sastojcima, okusima i teksturom. Upravo je sada idealno vrijeme da osvježite svoje kulinarske vještine i naučite kako pripremiti savršeno kremasti sladoled u vlastitoj kuhinji.
U nastavku donosimo najbolje savjete i trikove kako napraviti domaći sladoled koji će oduševiti i vas i vaše goste - bez obzira na to imate li aparat za sladoled ili ne.
Većina klasičnih sladoleda temelji se na kremi, a za pripremu kreme najčešće se kombiniraju vrhnje za šlag i mlijeko, no možete koristiti i, primjerice, grčki jogurt. Za bogat i kremast sladoled koristite punomasno mlijeko i slatko vrhnje (u omjeru 1:1 ili 1:2).
Za laganiju verziju možete povećati udio mlijeka, ali tada računajte na manju kremoznost. Biljne alternative poput kokosovog i bademovog mlijeka također su opcija, ali često zahtijevaju dodatke poput kukuruznog škroba radi bolje teksture, pa i to imajte na umu.
Nakon što ste pomiješali sve osnovne sastojke za sladoled (to su najčešće mlijeko, vrhnje za šlag, šećer te ekstrakt vanilije po želji), smjesu je nužno u potpunosti ohladiti, idealno preko noći u hladnjaku. Hladna smjesa se brže zamrzava, čime se smanjuje formiranje velikih kristala leda, a rezultat je glađa tekstura.
Ako imate aparat za sladoled, on će automatski miješati smjesu tijekom zamrzavanja, čime se osigurava glatka, prozračna struktura. No ako nemate aparat, to možete napraviti i ručno. Zamrznite smjesu u plastičnoj posudi pa je svakih 30 do 45 minuta izvadite i energično promiješajte vilicom, pjenjačom ili mikserom (3 do 4 puta tijekom zamrzavanja).
Kada ste napravili bazu za sladoled, možete se poigrati okusima. Za okus vanilije najbolje je koristiti pravu mahunu, a ne ekstrakte ili arome. Ako želite voćni sladoled, pasirajte svježe ili kuhano voće, procijedite ako je potrebno i umiješajte u ohlađenu bazu. A ako želite čokoladni sladoled, otopite tamnu čokoladu s malo vrhnja i umiješajte je u bazu ili dodajte kakao.
Sladoled čuvajte u plastičnoj ili metalnoj posudi s poklopcem i prekrijte površinu prozirnom folijom prije zatvaranja kako biste spriječili kristalizaciju na vrhu. Prije posluživanja ostavite ga 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi da omekša.