Pet zdravih navika koje utječu na budućnost vaše djece

Foto: Press

Prema posljednjim istraživanjima, u Hrvatskoj u prosjeku oko 30 posto djece u dobi od 8 do 11 godina ima prekomjernu tjelesnu masu. Ovo je još jedan u nizu zabrinjavajućih podataka o negativnom trendu rasta pretilosti. Sigurno je da lošoj statistici pridonose i ostale nezdrave navike. Potvrđuju to i podaci o nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti, previše vremena koje djeca provode pred ekranima te nedovoljnoj konzumaciji voća i povrća u svakodnevnoj prehrani, čemu većina roditelja danas svjedoči. 1

No, svaki od njih bi ujedno trebao biti svjestan da se zdrave navike usvajaju odmalena i u obiteljskom okruženju. Djeca pomno prate sve što se događa u njihovoj okolini, ponavljajući ponašanje svojih roditelja i bliskih odraslih osoba, zbog čega je ključno upravo njih uključiti u proces usvajanja zdravih navika koje ostaju za cijeli život. Svjesni potrebe za motivacijom i edukacijom roditelja te djece, projekt Vrtim Zdravi Film i javnozdravstveni program PETICA – igrom do zdravlja pokrenuli su edukativnu inicijativu Inkubator Motivator

Inkubator Motivator je jedinstvena platforma na kojoj cijela obitelj može pronaći inspirativno-edukativne materijale i alate. Glavni fokus inicijative je na pet snažnih, edukativnih videozapisa vodećih hrvatskih stručnjaka koji će na jednostavan i razumljivi način govoriti o važnosti zdrave prehrane, svakodnevne tjelesne aktivnosti, sna i odmora te socijalnog aspekta mijenjanja navika.

Inkubator Motivator – budite roditelj ambasador zdravih navika

Roditelji se mogu uključiti u poticanje usvajanja zdravih navika sudjelovanjem u digitalnom natječaju Inkubator Motivator, objavljenom na Facebook stranici PETICA - igrom do zdravlja. Sadržaj natječaja bit će vezan uz teme edukativnih videozapisa dostupnih na www.petica.hr/video/, a roditelji će se za sudjelovanje i odgovaranje na pitanja stručnjaka moći inspirirati pomoću Vrtim Zdravi Film digitalne kuharice te Tanjura pravilne prehrane - Nutriporcija. Svoj napredak u usvajanju zdravih prehrambenih navika moći će pratiti putem Dnevnika zdravih navika.

Detaljna pravila digitalnog natječaja nalaze se na službenoj internetskoj stranici PETICA – igrom do zdravlja, a roditelji imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade. Četvero najuspješnijih roditelja ambasadora ulazi u kulinarsko natjecanje zajedno s poznatim hrvatskim gastro majstorima.

1 HBSC, 2017/2018; CroCOSI, 2021

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.