Ovo jelo Hrvati obožavaju spremati čim zatopli, a recept je pravi klasik

Foto: Shutterstock

KOTLOVINA je tradicionalno hrvatsko jelo koje se priprema kuhanjem raznih vrsta mesa, kobasica i povrća u velikom, plitkom tanjuru, koji se stavlja na vatru. Jedno je od najpopularnijih hrvatskih jela s mesom prema TasteAtlasu, a obično priprema na otvorenom, u dvorištima, najčešće u proljeće i ljeto i u posebne prilike.

>> Najbolja jela od mesa u Hrvatskoj, već godinama ne silaze s liste najpopularnijih

Postoje brojni recepti za kotlovinu, ali meso se najčešće začini solju, paprom i uljem i poslužuje uz pečeni krumpir ili svježu salatu. U nastavku vam donosimo recept za kotlovinu po kojem će vam ispasti savršena svaki put. 

Potrebni sastojci

za pripremu kotlovine trebat će vam nekoliko vrsta mesa i razni začini. Od sastojaka pripremite:

  • svinjske kotlete
  • batke sa zabatkom
  • kranjske kobasice
  • krumpir
  • sol
  • papar
  • dimljenu papriku
  • slatku papriku
  • kumin
  • svinjsku mast
  • češnjak
  • luk
  • svježu crvenu papriku
  • bijelo vino
  • goveđi temeljac.

Kako se priprema

Kotlete i piletinu začinite solju, paprom, dimljenom paprikom i kuminom te ostavite stajati oko sat vremena. Luk narežite na pola te ga nasjeckajte na ploške. Papriku narežite na veće kockice. Krumpir narežite na kriške.

Kotao u kojem ćete pripremati kotlovinu dobro zagrijte. Dodajte mast, a zatim na njoj popržite kotlete, piletinu i kobasice. Kada je meso dobilo lijepu boju dodajte nasjeckani luk i papriku. Kratko sve popecite pa meso izvadite na rub tanjura za kotlovinu.

Povrće popržite dok malo ne omekša, pa dodajte nasjeckani češnjak i mljevenu papriku. Kratko promiješajte i podlijte vinom. Ponovo kratko promiješajte i podlijte temeljcem. Kad tekućina zakuha vratite meso i kuhajte dok meso ne omekša, oko 50 minuta.

Meso izvadite na rub, a u umak dodajte narezan krumpir. Kuhajte 25-30 minuta te maknite s vatre. Poslužite uz salatu po želji, a cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.