Ovih 18 začina i začinskih trava super se slaže s piletinom, kombinacija je brdo

Foto: Shutterstock

PILETINA je mnogima omiljeno meso, a njezin neutralan i blag okus čini ju pogodnom za miješanje s raznim začinima i začinskim travama koji okus piletine podižu na novu razinu.

Sljedeći put kada budete spremali neko jelo s piletinom (a možete isprobati jedan od ovih odličnih recepata), obavezno imajte na umu koji to začini i začinske trave najbolje idu uz ovo meso, a u nastavku donosimo cijelu listu - na vama je samo da sve te začine prilagodite sebi.

1. Piment

Piment ima snažan, paprenasti okus koji oponaša karakteristike cimeta, muškatnog oraščića i klinčića i nezaobilazan je u karipskoj kuhinji. Jedan je od začina koji je sjajno upariti s piletinom.

2. Kardamom

Kardamom je blagog cvjetno-voćnog okusa i nezaobilazan je sastojak indijske kuhinje. Često se nalazi u indijskim masalama i pilećim curryjima pa se odlično slaže uz piletinu.

3. Chili papričice

Chili papričice idu uz sve, no njih karakterizira ljut okus koji duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što je više kapsaicina, to je paprika ljuća, a uz piletinu najbolje idu chili papričice blažeg okusa.

4. Sjemenke korijandera

Sjemenke korijandera su slatke i citrusne te piletini daju odličan okus. Korijander se koristi u mnogim kuhinjama, od Azije preko Bliskog istoka do Latinske Amerike, a čest je sastojak i u tajlandskom curryju s piletinom.

5. Kumin

Kumin piletini daje ugodan i topao okus, a najčešće ga vežemo uz meksičku kuhinju jer su pileće enchilade bez njega nezamislive. No kumin se nalazi i u mnogim drugim jelima diljem svijeta, a uz piletinu se odlično slaže.

>> Par ideja za malo drukčije pile za ručak, od Jamieja Olivera do Lidije Bastianich

6. Komorač

Topao, sladak i malo pikantan, komorač piletini daje poseban okus. Može se naći u jelima od Maroka i grčkih otoka, do Kine i Indonezije. Komorač možete pronaći u jelima kao što su grčka piletina s limunom ili marokanski tagine od piletine.

7. Češnjak

Sveprisutni češnjak može se pronaći u svakoj kuhinji svijeta. Iako može biti ljut, kuhanje ublažava ljutinu i postaje sladak. Koristite ga kao aromatičnu podlogu za jela poput juha i gulaša, ubacite piletinu u češnjak i pirjajte ili ga dodajte umacima. Češnjak svako jelo od piletine čini toliko boljim.

8. Đumbir

Đumbir je glavni sastojak azijske i indijske kuhinje, a nijedno pileće jelo iz Kine ili Tajlanda ne bi bilo potpuno bez malo ovog začina. Možete ga pronaći i u indijskim klasicima kao što su piletina na maslacu i kremasta tikka masala.

9. Sušena limunova korica

Sušena limunova korica i piletina odlično se slažu. Limun se može naći u svim kuhinjama, od Azije do Bliskog istoka, a talijanska i grčka kuhinja poznate su po uparivanju limuna i piletine.

10. Paprika

Piletina s paprikom klasično je mađarsko jelo, a bilo da je riječ o slatkoj, ljutoj ili dimljenoj paprici, svaka se odlično slaže uz piletinu. Paprika pilećim jelima daje nježnu, pikantnu notu, a čest je sastojak i u španjolskoj kuhinji.

11. Šafran

Šafran je cijenjen diljem svijeta zbog svog neponovljivog okusa, a u kombinaciji s piletinom neutralnog okusa najbolje će doći do izražaja. Samo jedno od mnogih odličnih jela koja kombiniraju ova dva sastojka je sočna španjolska piletina sa šafranom.

12. Bosiljak

Delikatni bosiljak super se slaže s piletinom - ovu mediteransku biljku možete umiješati u pesto ili dodati pečenom piletu, a nezaobilazni je sastojak u mnogim talijanskim i grčkim jelima, kao i u tajlandskoj kuhinji.

13. Limunska trava

Ovo je biljka koja ima okus upravo onako kako i zvuči - limunska trava je slična limunu, no okus joj je blaži i slađi. Odlično se slaže s piletinom i jedan je od ključnih sastojaka vijetnamskih i tajlandskih juha.

>> Evo načina kako prepoznati kvalitetan komad piletine, jedna stvar je bitna

14. Origano

Živahna aroma mediteranskog origana piletini daje odličan okus, a ovo se začinsko bilje može naći u kombinaciji s piletinom diljem Europe, od Francuske preko Španjolske do Italije i Grčke. Dodaje se francuskom gulašu s piletinom i provansalskoj piletini, ali i kao baza klasičnoj pečenoj piletini s maslacem.

15. Ružmarin

Ružmarin prirodno nadopunjuje sušena limunova korica, a zajedno s piletinom čine odličnu kombinaciju. Koristi se diljem Mediterana, a postao je i jedna od glavnih namirnica meksičke kuhinje. 

16. Kadulja

Paprena kadulja zvijezda je zimskog pilećeg paprikaša, a najbolje dođe do izražaja kada se stavi u bogate umake s vrhnjem i maslacem, poželjno s piletinom.

17. Estragon

Suptilni biljni okus estragona odlično nadopunjuje okus piletine, a piletina s krem umakom od estragona i senfa je starinski recept koji savršeno kombinira ove sastojke.

18. Majčina dušica

Majčina dušica super je začin koji možete utrljati u meso, ali i dodati u razne umake, variva ili marinade. Majčina dušica može se upariti s bilo kojim citrusnim biljem i začinima kako bi piletini dala odličan okus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.