Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
ŠIBENSKA je Victoria jedna od pizzerija koje sam u svojim kolumnama spomenuo u više navrata, ali do sada nisam napisao poseban osvrt. Zato sam odlazak na kongres u meni beskrajno drag Krešimirov grad iskoristio za ponovni odlazak u ovu pizzeriju koja se nalazi u blizini dvorane na Baldekinu, samo par minuta hoda od spomenika legendarnog Dražena Petrovića.
Victoria je prva šibenska pizzerija koja je napravila odmak od klasičnih old school pizza i u ponudu uvrstila napoletanske pizze, pa me je dodatno zanimalo ima li kakvih promjena od mojih prošlih posjeta i pravi li Victoria i dalje jako dobre i kvalitetne pizze.
U pizzeriju smo stigli u kasnim poslijepodnevnim satima nakon duže šetnje i obilaska nacionalnog parka Kornati, pa nam je za odabir i narudžbu trebalo doslovno samo par sekundi. U biti, ja sam u Victoriji prilikom naše prve posjete bio oduševljen Mortadellom Majesty, svojom omiljenom pizzom s mortadelom i pistacijom, pa i nisam imao neku pretjeranu dvojbu. Kao drugu smo izabrali Victoria Frescu, pizzu s mozzarellom, tikvicama, kukuruzom, paprikom, šampinjonima, kalamata maslinama i maslinovim uljem.
Obje su pizze izgledom moderne napoletane uzdignutih rubova i tanke sredine. Ono što se promijenilo je nešto čvršće i hrskavije tijesto. Prije je sredina bila puno mekša i vlažnija, a sada krišku možete savinuti bez straha da će vam se vrh savinuti, a nadjevi ispasti na tanjur. Rubovi su tipični za moderne napoletane, jedino nisu baš previše prozračni. No, bez obzira što djeluju pomalo gusto i nabijeno, tijesto je vrlo ukusno i dovoljno ispečeno.
Očito je tijesto s nešto većim udjelom vode, a peče se prekratko vrijeme na nižoj temperaturi pa se unutrašnjost rubova ne stigne iznutra adekvatno "isušiti" i ispuniti okruglim šupljinama. Površina je fina i hrskava. Nadjevi su još uvijek obilni i sočni, a sastojci su kvalitetni i odlično složeni. Upravo sam zbog sočnih nadjeva na kojima se ne štedi očekivao savijanje vrha kriške i obavezno pridržavanje drugom rukom, ali to ipak nije bilo potrebno.
U ponudi se nalazi jedanaest pizza, a cijene se kreću od 9,50 eura, koliko košta Margarita di Victoria, do 16,50 eura, koliko košta ona najskuplja Victoria Truffle, pizza s kremom od tartufa i dimljenom mozzarellom, bresaolom i crnim tartufima. Većina je pizza između 10 i 13 eura, Victoria Fresca je 11 eura, a Mortadella Majesty 14,50 eura.
Victoria definitivno još uvijek pravi jako dobre napoletanske pizze i trenutno je uz Azimut jedina šibenska pizzerija koja neće razočarati ljubitelje modernih napoletana. Izbor pića je dobar, a ja sam se, kao i obično, odlučio za nešto lakše točeno pivo.
Victoria ima i dodatnu prednost budući da u ponudi osim pizza ima i drugu hranu, pa će, ukoliko dolazite s obitelji ili u društvu prijatelja, i oni koji ne vole pizzu pronaći nešto za sebe.
Ambijent je lijepo uređen i ugodan, atmosfera opuštena, a osoblje izuzetno srdačno, pa se Victoria i dalje nalazi vrlo visoko na mojoj listi s preporukama dobrih pizzerija koje se isplati posjetiti.