Ova će mi pizzerija otežati posao izrade TOP liste najboljih hrvatskih pizzerija

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

KRAJEM 2023. godine posjetio sam The Family, novootvoreni restoran Zlatka Dalića u Varaždinu, koji je u ponudi imao odlične napoletanske pizze. Prije otvaranja tog restorana na vrlo korektne napoletanske pizze u nekoliko navrata odlazio sam u Angelus. The Family je tada, uz spomenuti Angelus, obogatio i proširio varaždinsku pizza-scenu jer su se oba restorana prilagodila tržištu i novom trendu modernih napoletanskih pizza.

>> Bili smo u restoranu Zlatka Dalića u Varaždinu, probali smo pizze

Kao što sam već bezbroj puta istaknuo kada sam pisao o hrvatskoj pizza-sceni, prisutna su dva, usudio bih se kazati, zanimljiva fenomena. Iako svi u svojim komentarima ističu visoke cijene pizza i tvrde kako je pizza preskupa, u Hrvatskoj se u zadnjih par godina otvorilo više od četrdeset novih pizzerija, a koliko znam i pratim, zatvorile su se samo dvije. Zatvoreni su zadarski Il Pomodoro i zagrebački La Passione.

U Hrvatskoj je neusporedivo više novootvorenih od zatvorenih pizzerija, Gardens je jedna od njih

Ne znam kakva je trenutačno situacija s vrlo dobrom pizzerijom Capri koja se nalazi u malom istarskom mjestašcu Tar, a bila je privremeno zatvorena, ali definitivno je neusporedivo veći broj novootvorenih od zatvorenih pizzerija. Većina novootvorenih pizzerija odlučila se za moderne napoletanske pizze, a sličan je trend i u susjednim zemljama, pa većina novootvorenih pizzerija u Sloveniji i Srbiji priprema i pravi moderne napoletane.

No, vratimo se sada na Varaždin i varaždinsku pizza-scenu s početka ovog osvrta. Glavni razlog zašto pišem o Varaždinu još je jedna pizzerija koja je svoja vrata otvorila prošle godine. Pizzerija se zove Gardens, pravi napoletanske pizze, a svoja je vrata otvorila na pravi način.

Pizzerija ima jednu od najboljih internetskih stranica koje sam dosad vidio

Nakon nekoliko preporuka otišao sam na stranicu Gardensa i uvjerio se kako se radi o vrlo ozbiljnom projektu jer ima jednu od najboljih internetskih stranica koje sam dosad vidio. Smatram kako je to jedan od bitnih parametara prilikom ocjenjivanja i rangiranja ugostiteljskih objekata, a dokazalo se da sve vrhunske pizzerije koje sam posjetio imaju kvalitetne internetske stranice i odličnu interakciju s gostima.

U pravilu, uz kvalitetne internetske stranice, jako dobro šalju poruke i na društvenim mrežama, prvenstveno na Facebooku i Instagramu. Slike i opisi pizza na Gardensovoj stranici bili su i više nego dovoljni da se prvom prilikom tijekom odlaska u Zagreb ponovno zaputim u Varaždin. U Varaždin sam stigao s pojačanjem, pridružili su mi se sinovi koji, naravno, vole pojesti dobru pizzu. Krv nije voda.

Odmah u blizini Gardensa nalazi se veliki parking jer je smještena pored nogometnog stadiona NK Varaždina. Iako Gardens ima veliku i prostranu terasu, prohladno i kišovito vrijeme natjeralo nas je da sjednemo za stol u malom, ali izuzetno lijepo uređenom unutarnjem prostoru. Moja je preporuka da unaprijed rezervirate stol jer je tijekom našeg posjeta sve bilo puno, a svi su stolovi bili zauzeti. Pretpostavljam da je do toga dodatno dovela i zatvorena vanjska terasa.

Pogled na izbor gurmanskih pizza bio je dovoljan da odustanem od svoje omiljene pizze s mortadelom

Gardens u ponudi ima dvadesetak pizza koje su podijeljene u tri kategorije: klasičnu, gurmansku i slatku. U ponudi je istaknuto šest klasičnih, dvanaest gurmanskih i dvije slatke pizze. Sam pogled na izbor gurmanskih pizza bio je dovoljan da, vjerovali ili ne, odustanem od svoje omiljene pizze s mortadelom.

Naručio sam Gardens, pizzu kuće koja u nadjevu, uz burattu, mozzarellu, Grana Padano i bresaolu, ima kremu od žute tikve, bučino ulje, tostirane koštice buče i svježi bosiljak. Nisam ni sekunde zažalio što nisam naručio Mortadellu & Pistachio.

Druge dvije su isto bile gurmanske. Italiana je pizza s dalmatinskim pršutom i malim crvenim i žutim papričicama, a Rustica je pizza pomalo neobične i hrabre kombinacije sastojaka jer uz dalmatinsku pancetu u nadjevu ima ljubičasti luk i čvarke. Sve su tri pizze savršene napoletane, a već jako dugo nisam probao pizze s tako neobičnim kombinacijama nadjeva.

Okus i tekstura su me podsjetili na europske pizzerije koje se nalaze u samom vrhu TOP lista

Tijesto je pripremljeno i ispečeno baš onako kako treba, a okus i tekstura su me podsjetili na neke europske pizzerije koje se nalaze u samom vrhu TOP lista. Malo sam se naknadno raspitao i saznao kako u Gardensu radi stalna postava pizza-majstora za čiju je edukaciju zaslužan poznati hrvatski instruktor i edukator Davor Milić.

Pizza-majstori iz Gardensa odlično rade svoj posao. Gotovo savršeno tijesto u kombinaciji sa sočnim i ukusnim nadjevima čine Gardens ozbiljnom pizzerijom koja pravi i poslužuje vrhunske napoletane. Cijene se kreću od 9 do 14 eura. Margherita je 9 eura, a najskuplje su gurmanske pizze Dalmatina, Gardens i Rustica, za koje treba izdvojiti 14 eura.

Odlazak u Varaždin, bez obzira na prohladno i kišovito vrijeme, bio je pun pogodak. Vratili smo se siti i zadovoljni, a Gardens je pizzerija koja će mi poprilično otežati posao izrade TOP liste najboljih hrvatskih pizzerija jer se, pomalo neplanirano, ali sasvim zasluženo, ugurao u sam vrh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.