Objavljena je lista najboljih chefova na svijetu, imamo imena svih 100

Foto: The Best Chef

PROGLAŠENI SU najbolji chefovi na svijetu za 2023. godinu.

100 najboljih chefova na svijetu

1. Dabiz Muñoz
2. Albert Adria

3. Ana Roš
4. Rene Redzepi
5. Andoni Luis Aduriz
6. Rasmus Munk
7. Disfrutar
8. Joan Roca
9. Junghyun Park
10. Rodolfo Guzman
11. Massimo Bottura
12. Eric Vildgaard
13. Angel Leon
14. Mitsuharu Tsumura
15. Virgilio Martinez
16. Danny Yip
17. Alex Atala
18. Grant Achatz
19. Manu Buffara
20. Javier & Sergio Torres

21. Anne-Sophie Pic
22. Riccardo Camanini
23. Jorge Vallejo
24. Yoshihiro Narisawa
25. Daniel Calvert
26. Eneko Atxa
27. Himanshu Saini
28. Enrico Crippa
29. Natsuko Shoji
30. Quique Dacosta
31. Mauro Colagreco
32. Josh Niland
33. Jose Avillez
34. Alvaro Clavijo
35. Vicky Cheng
36. Andreas Caminada
37. Dominique Crenn
38. Santiago Lastra
39. Gregoire Berger
40. Alberto Landgraf

41. Björn Frantzen
42. Diego Guerrero
43. Rasmus Kofoed
44. Vaughan Mabee
45. Leonor Espinosa
46. Agustin Balbi
47. Alain Passard
48. Paolo Casagrande
49. Heston Blumenthal
50. Jonnie Boer
51. Victor Arguinzoniz
52. Niko Romito
53. Vicky Lau
54. Christian Bau
55. Cesar Ramirez
56. Yannick Alleno
57. Julien Royer
58. Mauro Uliassi

59. Karime Lopez & Takahiko Kondo
60. Paco Roncero

61. Dave Pynt
62. Clare Smyth
63. Tala Bashmi
64. Bruno Verjus
65. Pia Salazar & Alejandro Chamorro
66. Gaggan Anand
67. Daniel Humm
68. Tristin Farmer
69. Hiroyasu Kawate
70. Francisco Ruano
71. Hans Nuener
72. Guillaume Galliot
73. Peter Gilmore
74. Lisiane Arouca & Fabricio Lemos
75. Jaime Rodriguez Camacho
76. Debora Fadul
77. Pia Leon
78. Corey Lee
79. Marco Müller
80. Mingoo Kang

81. Jason Liu
82. Paco Morales
83. Joris Bijdendijk
84. Floriano Pellegrino
85. Besele Moses Moloi
86. Chudaree "Tam" Debhakam
87. Amaruy Bouhours
88. Maksut Askar
89. Gonzalo Aramburu
90. Antonia Klugmann
91. Fina Puigdevall & Martina Puigvert
92. Clemens Rambichler
93. Szilard Toth
94. Helena Rizzo
95. Pichaya "Pam" Utharntharm
96. Kanji Kobayashi
97. Supaksorn "Ice" Jongsiri
98. Atsushitanaka
99. Matteo Baronetto
100. Joao Oliveira

Proglašeni i najbolji pizza chefovi

Najboljim pizza chefom na svijetu proglašen je Franco Pepe. Na drugom mjestu je Francesco Martucci, na trećem Gabriele Bonci, na četvrtom Simone Padoan, a na petom Jacopo Mercuro. Ostatak liste, od šestog do stotog mjesta, pogledajte ovdje.

Nominiran je bio i hrvatski chef Hrvoje Kroflin

Dodjela nagrada The Best Chef održala se u Yucatanu u Meksiku, točnije - Meridi i tamošnjem Međunarodnom kongresnom centru. Među nominiranima se već drugu godinu zaredom našao i Hrvoje Kroflin, chef zagrebačkog restorana Mano2, uz bok chefovima poput Alberta Adrie, Gaggana Anande, Massimiliana Alajmoa, Renea Franka, Simona Rogana, Mitsuharua Tsumura i Elene Arzak. On je ujedno i jedini hrvatski chef koji se ikad našao na toj listi.

O The Best Chefu

The Best Chef je internacionalni projekt kojem je misija okupiti ljubitelje hrane iz cijelog svijeta i stvoriti zajednicu svih onih kojima je hrana strast - platformu koja im je referentna točka. Smatraju se mjestom za razmjenu znanja i iskustva, razgovor o aktualnim temama te debate o univerzalnim temama iz svijeta fine dininga.

Predstavljanjem najboljih od najboljih tijekom godišnje dodjele nagrada (Top100 chefova i dobitnika posebnih nagrada), The Best Chef želi slaviti ljude koje su iskustvo, strast i odlučnost doveli do uspjeha. Na ovaj način The Best Chef želi inspirirati mlađe generacije kuhara i pokazati im što je važno, ističu.

Projekt su na noge postavili poljska neuroznanstvenica Joanna Slusarczyk i talijanski ugostitelj Cristian Gadau 2015. godine. Dvije godine kasnije, 2017., predstavili su The Best Chef Awards: rang-liste chefova. Dodjele su do sada održavane u Varšavi, Milanu, Amsterdamu, Madridu i Barceloni, a ove se godine nagrade prvi put dodjeljuju izvan Europe, u Meridi u Meksiku.

"Tražimo kreativnost, inteligenciju, strast, inovativnost, održivost. Naravno, dobitnik nagrade za najboljeg kuhara mora kreirati nevjerojatnu hranu, ali to više nije dovoljno. Tražimo modernog kuhara, lidera i onoga koji uzdiže hranu tehnologijom ili znanošću, ili onoga koji svojom kuhinjom ostvaruje pozitivan društveni utjecaj. Uzor marljivog rada koji može poslužiti kao putokaz novim generacijama znatiželjnih novih talenata", objašnjavaju iz organizacije što traže u osobi koju bi trebali proglasiti najboljim chefom na svijetu.

Kako se odvija glasanje

Za one koji žele znati više, istražili smo kako se odvija glasanje za nagrade The Best Chef.

Prvo se napravi uži izbor od 100 novih kandidata. Odabire ih skupina od 180 profesionalaca koja uključuje novinare o hrani, kritičare, blogere, fotografe i druge značajne osobe sa širokim znanjem o visokoj kuhinji, uz ravnotežu spolova. Svi su oni stručnjaci u industriji, a njihov izbor za svako od "svježih lica" dolazi s objašnjenjem zašto ih preporučuju.

Otprilike 25% profesionalnih birača mijenja se svake godine. Nacionalnost glasača predstavlja globalnu restoransku scenu u tom trenutku što je moguće pravednije i uključuje sve kontinente (Azija, Sjeverna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Europa i Australija).

U 2023. godini svaki profesionalni birač glasao je za 5 novih kandidata. Svi kandidati moraju aktivno raditi u gastronomiji. Kandidati moraju tehnički i etički demonstrirati "phisique du role" i moraju predstavljati najbolje od svijeta bez kulturološke, etničke ili druge forme diskriminacije.

Postupak glasanja, kao i svi glasovi, strogo su povjerljivi. Glasanje se provodi putem sigurne online ankete. Uži izbor svih 100 novih nominiranih kuhara objavljuje se na društvenim mrežama i web stranici The Best Chef svake godine između ožujka i travnja.

Drugi zadatak je rangiranje konačnih Top100 iz užeg izbora od 200 (Top100 iz prethodne godine plus 100 novih kandidata). Ova ljestvica stvorena je glasovima 180 profesionalaca, kao i trenutnom ljestvicom Top100 kuhara i 100 kandidata.

Glasanje se odvija putem osigurane online ankete gdje se svakom članu šalje jedinstvena poveznica s jednostavnim procesom glasanja. Svaka osoba može glasati za 10 kuhara, birajući s padajuće liste, a bodovni sustav je 10 – 100.

Glasanje počinje početkom svibnja s rokom od mjesec dana. Kuhari ne mogu glasati sami za sebe. Nakon što je anketa završena, pristupa se glasanju. Do tada nema načina da promijenite glas. Čak ni organizacija The Best Chef nema pristup rezultatima dok ne završi razdoblje glasanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.