Neke namirnice svi pogrešno skladištimo, a nismo ni znali za ispravan način

Foto: Shutterstock

KOLIKO vam se puta dogodilo da kupite svježu hranu s idejom da ćete je iskoristiti za nekoliko dana, a onda je nađete u hladnjaku u poluraspadnutom stanju? Ili da kruh koji ste jučer kupili danas već izgleda kao spužva? Niste jedini.

Mnoge namirnice propadaju brže ne zato što su loše kvalitete, nego zato što ih čuvamo na pogrešan način. Neki proizvodi jednostavno ne vole hladnoću, dok drugima smeta vlaga, zrak ili čak - previše prostora.

Hladnjak nije uvijek pravo mjesto

Mnogi od nas rajčice po navici stavljaju u hladnjak, ali time im činimo medvjeđu uslugu. Na niskim temperaturama one gube okus, postaju brašnaste i gube onaj prepoznatljivi miris ljeta. Kruh je još jedan klasik koji završava na pogrešnom mjestu - hladnjak ga zapravo isušuje i ubrzava proces starenja.

Ako ga nećete pojesti u roku od dva-tri dana, bolje ga je zamrznuti narezanog. Luk i češnjak također ne vole vlagu hladnjaka. Ako ih tamo držite, brzo počnu truliti i klijati. Mnogo bolje im je u papirnatoj vrećici na tamnom i prozračnom mjestu. Isto vrijedi i za krumpir - u hladnjaku se njegov škrob pretvara u šećer, što mu mijenja okus i teksturu. Umjesto toga, idealno je mjesto za njega neka hladnija ostava.

Vlaga, zrak i pogrešno društvo

Sir se često pogrešno skladišti tako da ga se samo omota plastičnom folijom ili ostavi otvorenog u hladnjaku. To dovodi do isušivanja ili pojave plijesni. Umjesto toga, najbolje ga je zamotati u voskani papir ili papir za sir i spremiti u zatvorenu posudu. Jabuke i banane imaju još jedan trik u rukavu - ispuštaju plin etilen, koji ubrzava zrenje, pa i propadanje drugih namirnica.

Ako ih držite pokraj, recimo, zelene salate, ona će vam uvenuti za dva dana. Banane je najbolje čuvati odvojeno, a jabuke spremiti same u zasebnu zdjelu. Kad prerežete avokado i ostavite ga bez zaštite, vrlo brzo potamni i postane neprivlačan. Malo limunovog soka i zatvorena posuda mogu usporiti taj proces, a jedan komadić luka pored avokada u kutiji može učiniti čuda.

I povrće poput blitve, zelja i salate traži malo pažnje - ako ih ostavite u zatvorenoj plastičnoj vrećici bez imalo zraka, vrlo brzo će uvenuti. Bolje ih je zamotati u vlažni kuhinjski papir i spremiti u posudu koja "diše“.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.