Ne kupujte granolu, domaća verzija je jeftinija i bolja. Evo kako ju napraviti

Foto: Shutterstock

GRANOLA je savršen doručak ili međuobrok - hrskava, zasitna i prepuna okusa. No, umjesto da posegnete za industrijskim verzijama punim šećera i aditiva, zašto ne biste napravili svoju domaću granolu? Glavni sastojak granole su zobene pahuljice, a s ostalim se sastojcima možete poigrati dok ne otkrijete svoju savršenu kombinaciju.

Osim što ju možete prilagoditi vlastitom ukusu, domaća verzija granole donosi brojne prednosti. Zdravija je jer vi birate sastojke, bez nepotrebnih konzervansa, viška šećera ili umjetnih dodataka, a osim toga je i jeftinija, jer se kupnja sastojaka na veliko isplati više nego redovito kupovanje gotove granole.

Možete mijenjati sastojke prema sezoni, prehrambenim potrebama ili jednostavno raspoloženju, a domaća granola uvijek je svježa i možete koristiti sastojke najbolje kvalitete. Možete ju dodati u jogurt, zobenu kašu ili razne deserte, a u nastavku donosimo recept koji uvijek uspijeva.

Potrebni sastojci

U svoju granolu možete dodati i neke druge sastojke po želji, neke možete i izostaviti, no u ovom receptu mi smo koristili:

  • zobene pahuljice
  • orašaste plodove po želji (lješnjaci, bademi, orasi...)
  • sol
  • cimet
  • kokosovo ulje
  • med
  • ekstrakt vanilije
  • sušene brusnice
  • nasjeckanu čokoladu
  • kokosov čips.

Kako ju napraviti

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, a veći lim obložite papirom za pečenje. U većoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, sol i cimet. Ulijte otopljeno kokosovo ulje, med i ekstrakt vanilije pa sve dobro promiješajte kako biste dobili ljepljivu smjesu.

Prebacite na prethodno pripremljeni lim za pečenje i rasporedite smjesu u jednakom sloju po papiru. Pecite dok zobene pahuljice dobiju zlatnu boju, otprilike 20 do 25 minuta. Ako želite sitniju granolu, tijekom pečenja ju jednom ili dvaput promiješajte, a ako volite veće komade, nemojte ju miješati. 

Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi barem 45 minuta. Umiješajte suho voće, nasjeckanu čokoladu i kokosov čips. Ako su ostali veći komadi granole možete iz razlomiti rukama. Granolu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, a recept s točnim mjerama pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.