Namirnice koje svi čuvamo u hladnjaku, a zapravo ne bismo trebali

Foto: Shutterstock

NAKON povratka iz dućana, mnogima je prva reakcija spremiti sve namirnice u hladnjak - iako neke od njih tamo zapravo ne bi trebale završiti. Neke se namirnice u hladnim uvjetima kvare brže, gube okus ili mijenjaju teksturu.

Donosimo pregled onoga što ne bi trebalo držati u hladnjaku - uz točne savjete gdje ih zapravo treba čuvati.

Rajčice gube okus i postaju brašnaste

Rajčice su jedna od najčešćih namirnica koje ljudi pogrešno čuvaju u hladnjaku. Niske temperature ometaju sazrijevanje rajčice i oštećuju njezine stanice, što rezultira gubitkom okusa i vodenastom, brašnastom teksturom.

Gdje ih čuvati?
Na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svjetlosti. Najbolje ih je slagati u plitku posudu ili košaru, peteljkom okrenutom prema dolje - tako dulje ostaju svježe.

Kruh se brže se suši i postaje tvrd

Iako se možda čini logično spremiti kruh u hladnjak kako bi dulje trajao, zapravo se time ubrzava proces sušenja. Na niskim temperaturama škrob u kruhu brže prelazi u kristalizirano stanje, što uzrokuje njegovu tvrdoću.

Gdje ga čuvati?
U papirnatoj vrećici ili platnenoj krpi, na sobnoj temperaturi. Ako ga nećete pojesti u roku od nekoliko dana, najbolja opcija je zamrzavanje.

Vlaga potiče truljenje luka i češnjaka

Luk i češnjak ne podnose vlagu iz hladnjaka - ona potiče klijanje, truljenje i razvoj plijesni. Osim toga, mogu upiti mirise iz hladnjaka, što mijenja njihov okus.

Gdje ih čuvati?
Na tamnom, suhom i prozračnom mjestu - idealno u mrežastim vrećicama ili otvorenoj košari u smočnici.

Krumpir mijenja okus i boju

Kad se krumpir čuva na preniskoj temperaturi, škrob se pretvara u šećer, što mijenja njegov okus i uzrokuje pretjerano tamnjenje prilikom prženja. Time može poprimiti gorku notu i postati manje ukusan.

Gdje ga čuvati?
Na hladnom, ali ne prehladnom mjestu - idealna temperatura je oko 7-10 °C, primjerice u smočnici ili podrumu. Također, čuvajte ga dalje od luka, jer zajedno ispuštaju plinove koji ubrzavaju kvarenje.

Banane postaju tamne, kašaste i bez okusa

U hladnjaku banana vrlo brzo mijenja boju - kora potamni, a plod postaje kašast i gubi svoju prirodnu aromu. Iako to ne znači da je neispravna za konzumaciju, vizualno i teksturalno je manje privlačna.

Gdje ih čuvati?
Na sobnoj temperaturi, na zraku. Ako su potpuno zrele i želite ih sačuvati još dan ili dva, možete ih nakratko staviti u hladnjak, ali računajte da će im kora potamniti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.