VARIVO od ječma jedno je od onih starinskih jela na žlicu koje uvijek rado pripremamo. Ječam najčešće kupujemo na tržnici iako je dostupan i u dućanima, a kao namirnica je izuzetno nutritivno bogat. Jelo zapravo potječe iz srednje i istočne Europe, gdje se ječam stoljećima koristio kao jedna od osnovnih žitarica u prehrani.
Kod nas se ječam – ili kako ga mnogi zovu, ječmenac – tradicionalno pripremao u siromašnijim kućanstvima. Bio je jeftin, zasitan i lako dostupan. Najčešće se kuhao u obliku variva s povrćem i malo suhog mesa, a osobito je bio popularan zimi i u rano proljeće, kad svježih namirnica nije bilo u izobilju.
U nastavku donosimo recept za jedno takvo varivo – jednostavno, ukusno i prilagodljivo.
Na malo zagrijanog ulja popržite narezanu slaninu, zatim dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Umiješajte koncentrat rajčice, a potom dodajte i crvenu papriku – kratko je popržite pazeći da ne zagori. Ubacite narezanu mrkvu, kockice krumpira, grašak i poluskuhani ječam.
Začinite solju i paprom, podlijte vodom i kuhajte na laganoj vatri otprilike pola sata, odnosno dok svi sastojci ne omekšaju i varivo ne dobije gustu, punu strukturu. Poslužite toplo, uz svježi kruh.
Detaljan recept nalazi se ovdje.