Najbolja jela od mesa u Hrvatskoj, već godinama ne silaze s liste najpopularnijih

Foto: Shutterstock

HRVATSKA kuhinja bogata je raznolikim mesnim jelima koja odražavaju tradiciju i okus raznih regija. Od jadranske obale do kontinentalnih dijelova, mesna jela u Hrvatskoj oduševljavaju svojim autentičnim okusima i pripremom koja je usmjerena na jednostavnost, ali i bogatstvo okusa.

Mogli bismo reći i da je Hrvatska možda najpoznatija upravo po svojim mesnim jelima, no koja od njih su najbolja od najboljih? TasteAtlas složio je popis hrvatskih jela s mesom za koja će se mnogi složiti da su najbolja, a u nastavku donosimo top 10.

1. Sarma

Sarma, jedno od glavnih jela tradicionalne turske kuhinje, konzumira se i na Balkanu, u zemljama srednje Europe, južnog Kavkaza i Bliskog istoka. Postoje brojne verzije ovog jela, ali smjesa obično kombinira sastojke kao što su mljeveno meso i riža, razne začine, crvenu papriku i umak od rajčice, a nadjev se u Hrvatskoj omota listom kiselog kupusa. Sarma se kod nas često priprema zimi i za Božić, ponekad kao samostalno jelo, a katkad s pire krumpirom kao prilogom.

>> Recept za sarmu

2. Kotlovina

Kotlovina je tradicionalno hrvatsko jelo koje se priprema kuhanjem raznih vrsta mesa, kobasica i povrća u velikom, plitkom tanjuru, koji se stavlja na vatru. Jelo se obično priprema na otvorenom, u dvorištima. Postoje brojni recepti za kotlovinu, ali meso se najčešće začini solju, paprom i uljem i poslužuje uz pečeni krumpir ili svježu salatu.

>> Recept za kotlovinu

3. Dalmatinska pašticada

Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje se sastoji od junetine koja se marinira u octu i začinima do nekoliko dana, nakon čega se pirja u crnom vinu ili prošeku sa slaninom, rajčicama, nekoliko suhih šljiva ili smokava i korjenastim povrćem. Nakon što je kuhan, umak se pasira i dodatno začini, a ovo se jelo često poslužuje na svadbama uz njoke ili domaću tjesteninu. 

>> Recept za pašticadu

4. Janjetina ispod peke

Janjetina ispod peke tradicionalni je hrvatski specijalitet koji zahtijeva pripremu mesa ispod metalne zvonaste kupole poznate kao peka. Meso se obično kombinira s krumpirom i povrćem poput luka, rajčice i mrkve, a sve se pokapa maslinovim uljem. Ponekad se dodaje i bijelo vino, a jelo se često začini aromatičnim biljem i začinima poput ružmarina, lovora, metvice, paprike i crnog papra. 

>> Recept za janjetinu ispod peke

5. Čobanac

Čobanac je mesni gulaš podrijetlom iz Slavonije i Baranje. Jelo se tradicionalno priprema tako da se svi sastojci polagano kuhaju nekoliko sati u velikom loncu koji se stavlja na vatru. Obično se pravi od nekoliko vrsta mesa, od teletine i junetine do divljači, uz velike količine luka i posebnu mješavinu slatke i ljute mljevene paprike, koja jelu daje karakterističnu boju.

>> Recept za čobanac

6. Purica s mlincima

Ovo hrvatsko jelo sastoji se od cijele pečene purice sljubljene s autohtonim hrvatskim prilogom poznatim kao mlinci. Jelo vuče podrijetlo iz Zagorja, kamo su puricu iz Italije donijeli pavlini u 15. stoljeću. Specifični uvjeti uzgoja doveli su do stvaranja autohtone pasmine zagorskog purana, koja je hvaljena zbog iznimne kvalitete mesa, a ovo se jelo najčešće jede za Božić.

>> Recept za puricu s mlincima

7. Odojak na ražnju

Odojak na ražnju popularno je hrvatsko jelo koje se priprema pečenjem cijelog odojka na ražnju. Peče se na otvorenoj vatri između 3.5 i 5.5 sati, dok kožica ne postane hrskava, a prije pečenja odojak se tradicionalno začini samo solju. Kad se počne stvarati bijela para i prestane kapati mast, odojak je pečen, a najčešće se poslužuje uz kruh i pečeni krumpir.

>> Recept za odojak na ražnju

8. Ražnjići

Ražnjići su popularno jelo s roštilja koje potječe s Balkana, a najpopularnije je u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Riječ je o komadićima mariniranog mesa, najčešće svinjetine, piletine ili junetine, koji se nabadaju na štapiće i potom peku na roštilju. Marinade se razlikuju, ali često uključuju mješavinu začina, bilja, češnjaka, a ponekad i octa ili limunovog soka kako bi se poboljšao okus mesa.

>> Recept za pileće ražnjiće

9. Punjene paprike

Punjene paprike pripremaju se u mnogim varijantama diljem Balkana. Jelo se sastoji od paprike, koja je punjena mješavinom mljevenog mesa, riže i začina, a dok je sarma zimski specijalitet u Hrvatskoj, punjene paprike su ljetni specijalitet. Nakon što su paprike punjene, kuhaju se u umaku od rajčice s malo brašna i češnjakom, a poslužuju se uz pire krumpir.

>> Recept za punjene paprike

10. Janjetina s ražnja

Janjetina s ražnja popularno je dalmatinsko jelo koje se priprema pečenjem cijelog janjeta na ražnju. Peče se na otvorenoj vatri dok kožica ne postane hrskava i zlatnosmeđe boje. Janjetina se prije pečenja može marinirati u ulju sa svježim začinskim biljem, no tradicionalno se začini samo morskom solju. Pečena janjetina obično se poslužuje s mladim lukom ili krumpirom te nekoliko kriški kruha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.