HRVATSKA kuhinja bogata je raznolikim mesnim jelima koja odražavaju tradiciju i okus raznih regija. Od jadranske obale do kontinentalnih dijelova, mesna jela u Hrvatskoj oduševljavaju svojim autentičnim okusima i pripremom koja je usmjerena na jednostavnost, ali i bogatstvo okusa.
Mogli bismo reći i da je Hrvatska možda najpoznatija upravo po svojim mesnim jelima, no koja od njih su najbolja od najboljih? TasteAtlas složio je popis hrvatskih jela s mesom za koja će se mnogi složiti da su najbolja, a u nastavku donosimo top 10.
Sarma, jedno od glavnih jela tradicionalne turske kuhinje, konzumira se i na Balkanu, u zemljama srednje Europe, južnog Kavkaza i Bliskog istoka. Postoje brojne verzije ovog jela, ali smjesa obično kombinira sastojke kao što su mljeveno meso i riža, razne začine, crvenu papriku i umak od rajčice, a nadjev se u Hrvatskoj omota listom kiselog kupusa. Sarma se kod nas često priprema zimi i za Božić, ponekad kao samostalno jelo, a katkad s pire krumpirom kao prilogom.
Kotlovina je tradicionalno hrvatsko jelo koje se priprema kuhanjem raznih vrsta mesa, kobasica i povrća u velikom, plitkom tanjuru, koji se stavlja na vatru. Jelo se obično priprema na otvorenom, u dvorištima. Postoje brojni recepti za kotlovinu, ali meso se najčešće začini solju, paprom i uljem i poslužuje uz pečeni krumpir ili svježu salatu.
Pašticada je tradicionalno dalmatinsko jelo koje se sastoji od junetine koja se marinira u octu i začinima do nekoliko dana, nakon čega se pirja u crnom vinu ili prošeku sa slaninom, rajčicama, nekoliko suhih šljiva ili smokava i korjenastim povrćem. Nakon što je kuhan, umak se pasira i dodatno začini, a ovo se jelo često poslužuje na svadbama uz njoke ili domaću tjesteninu.
Janjetina ispod peke tradicionalni je hrvatski specijalitet koji zahtijeva pripremu mesa ispod metalne zvonaste kupole poznate kao peka. Meso se obično kombinira s krumpirom i povrćem poput luka, rajčice i mrkve, a sve se pokapa maslinovim uljem. Ponekad se dodaje i bijelo vino, a jelo se često začini aromatičnim biljem i začinima poput ružmarina, lovora, metvice, paprike i crnog papra.
>> Recept za janjetinu ispod peke
Čobanac je mesni gulaš podrijetlom iz Slavonije i Baranje. Jelo se tradicionalno priprema tako da se svi sastojci polagano kuhaju nekoliko sati u velikom loncu koji se stavlja na vatru. Obično se pravi od nekoliko vrsta mesa, od teletine i junetine do divljači, uz velike količine luka i posebnu mješavinu slatke i ljute mljevene paprike, koja jelu daje karakterističnu boju.
Ovo hrvatsko jelo sastoji se od cijele pečene purice sljubljene s autohtonim hrvatskim prilogom poznatim kao mlinci. Jelo vuče podrijetlo iz Zagorja, kamo su puricu iz Italije donijeli pavlini u 15. stoljeću. Specifični uvjeti uzgoja doveli su do stvaranja autohtone pasmine zagorskog purana, koja je hvaljena zbog iznimne kvalitete mesa, a ovo se jelo najčešće jede za Božić.
>> Recept za puricu s mlincima
Odojak na ražnju popularno je hrvatsko jelo koje se priprema pečenjem cijelog odojka na ražnju. Peče se na otvorenoj vatri između 3.5 i 5.5 sati, dok kožica ne postane hrskava, a prije pečenja odojak se tradicionalno začini samo solju. Kad se počne stvarati bijela para i prestane kapati mast, odojak je pečen, a najčešće se poslužuje uz kruh i pečeni krumpir.
Ražnjići su popularno jelo s roštilja koje potječe s Balkana, a najpopularnije je u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Riječ je o komadićima mariniranog mesa, najčešće svinjetine, piletine ili junetine, koji se nabadaju na štapiće i potom peku na roštilju. Marinade se razlikuju, ali često uključuju mješavinu začina, bilja, češnjaka, a ponekad i octa ili limunovog soka kako bi se poboljšao okus mesa.
Punjene paprike pripremaju se u mnogim varijantama diljem Balkana. Jelo se sastoji od paprike, koja je punjena mješavinom mljevenog mesa, riže i začina, a dok je sarma zimski specijalitet u Hrvatskoj, punjene paprike su ljetni specijalitet. Nakon što su paprike punjene, kuhaju se u umaku od rajčice s malo brašna i češnjakom, a poslužuju se uz pire krumpir.
Janjetina s ražnja popularno je dalmatinsko jelo koje se priprema pečenjem cijelog janjeta na ražnju. Peče se na otvorenoj vatri dok kožica ne postane hrskava i zlatnosmeđe boje. Janjetina se prije pečenja može marinirati u ulju sa svježim začinskim biljem, no tradicionalno se začini samo morskom solju. Pečena janjetina obično se poslužuje s mladim lukom ili krumpirom te nekoliko kriški kruha.