Na šibensku tržnicu stigle prve ovogodišnje žižule. Cijena je 8 eura po kilogramu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na šibensku tržnicu stigle su prve ovogodišnje skradinske žižule po cijeni od 8 eura za kilogram.

Žižula (lat. Ziziphus jujuba), poznata i kao kineska datulja, voćka je popularna u mediteranskim krajevima Hrvatske, posebice u okolici Skradina. Ova voćka pripada porodici krkavina (Rhamnaceae) i porijeklom je iz Kine, gdje se uzgaja već više od 4000 godina. Žižula je poznata po ukusnim plodovima koji nalikuju malim jabukama ili maslinama, ovisno o sorti.

 

Karakteristike žižule

Žižula je listopadno drvo ili grm koji može narasti do 5, pa čak i 12 metara. Krošnja je široka i razgranata, a kora je smeđa i ispucala. Listovi su tamnozeleni, sjajni i jajoliki, a cvjetovi su sitni, žućkasti i ugodnog mirisa. Plodovi žižule su jajoliki ili okrugli, veličine 2-3 cm, a boja im varira od zelene do crvenosmeđe kada sazru. Meso ploda je bijelo, sočno i slatko-kiselog okusa, sličnog datulji, zbog čega je žižula dobila nadimak "kineska datulja". Unutar ploda nalazi se jedna koštica.

Najviše joj odgovaraju sunčana i suha područja s toplom klimom. Voćka je otporna na sušu i niske temperature, a može podnijeti i do -15°C, što je čini pogodnom za uzgoj u većem dijelu Hrvatske.

Žižula se sadi u jesen ili proljeće, a plodove počinje davati već nakon nekoliko godina. U punoj rodnosti, jedno stablo može dati do 30 kilograma plodova godišnje. Plodovi se beru krajem ljeta i početkom jeseni, kada su potpuno zreli i poprimaju tamnosmeđu boju.

Kulinarska uporaba

Žižule se mogu konzumirati svježe ili sušene. U mediteranskim kuhinjama, uključujući i dalmatinsku, često se koriste za pripremu džemova, kompota, likera i kolača. Sušene žižule se mogu koristiti kao zdrava grickalica ili dodatak raznim jelima poput salata i muslija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.