KAO i prošle godine u ovo vrijeme, i ove će se godine od 16. do 18. svibnja u Baški na Krku održati Crna ovca. Festival koji spaja tradiciju i otkačenost, a u središtu zbivanja je – bašćanska janjetina.
U sklopu festivala janjetina će se moći kušati u više objekata i štandova, i to na brojne načine. Na žlicu, s ražnja, u burgeru ili wrapu – a uz mladu bašćansku janjetinu nudi se i preko 30 besplatnih programa.
Najavljuju i ponudu Valamarovog štanda na Paladi, a tu će se uz janjeći burger naći i janjetina “va škartocu”, kao i šurlice s janjećim žgvacetom. Bistro kod Frge ići će u poznatom, domaćem smjeru – pečeno, lešo, s roštilja ili u gulašu, sve s janjetinom u glavnoj ulozi.
Kako kažu iz organizacije, Mrgarić na Paladi i ove će godine biti jedno od ključnih mjesta festivala, s raznolikim programom za djecu i obitelji – od radionica i igara do edukativnih sadržaja. U neposrednoj blizini, Mariolina će pripremati šurlice s janjećim gulašom. Konkretno, toplo jelo koje će dobro doći svima koji se zateknu na ovom dijelu Baške.
Glavni festivalski šator i ove godine servirat će ono najtraženije – janjetinu s ražnja, ravno iz Baške. Osim festivalskog programa, i restorani diljem mjesta svoju su ponudu prilagodili Crnoj ovci. To u praksi znači da se janjetina priprema na načine koje ne bi inače očekivali – od gulaša i ćevapčića, do pašteta, punjenih tijesta i koljenica.
I na kraju, tu je presnac – slastica od mladog ovčjeg sira. Degustacija ovog tradicionalnog bašćanskog jela održat će se u subotu 17. svibnja na Placi.
Sve će pratiti koncerti, sportska natjecanja, radionice, izložbe, razgovori i dječji programi, s naglaskom na kulturu, baštinu i lokalni identitet.