Na Dolac stigli prvi čvarci, pogledajte koliko košta kilogram ove delicije

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

NA GLAVNU zagrebačku tržnicu Dolac stigli su prvi ovogodišnji čvarci. Cijene su prilično visoke i kreću se od 18 do 28 eura po kilogramu, ovisno o proizvođaču i načinu pripreme.

Osim po kilogramu, prodaju se i u pakiranjima od 200 g za 5 eura, a na Dolcu smo pronašli i domaći čips od čvaraka, za koji ćete morati izdvojiti i do 40 eura po kilogramu.

U usporedbi s prošlom godinom, kada su se u mesnicama prodavali po 23 do 26 eura, ponuda je sada šira, a raspon cijena veći.

Nekada su bili svakodnevna hrana na selu, a danas koštaju pravo bogatstvo

Čvarci su tradicionalni specijalitet dobiven prženjem sitno narezanih komadića svinjskog sala, koji tijekom pripreme postaju hrskavi i zlatnosmeđi. Nekada su bili nusproizvod svinjokolje i svakodnevna hrana na selu, a danas su prerasli u pravu delikatesu koja se poslužuje uz pivo, vino ili kao dodatak jelima. 

Zbog svoje jednostavnosti i bogatog okusa, čvarci su i dalje jedan od najtraženijih simbola domaće gastronomije, a iz godine u godinu sve su skuplji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.