SVI znamo skuhati juhu. U lonac stavimo meso, vodu, povrće, začine i pustimo da se kuha - nije to neka velika znanost. Ali dobiti pravu, bistru, zlaćanu juhu kakvu biste poslužili bez imalo srama i u najboljoj nedjeljnoj juhi - e, to je već druga priča. Bistrina juhe nije samo stvar estetike, nego i pokazatelj pažnje, tehnike i strpljenja u kuhanju.
Ako vam juha često ispadne mutna, nikakav problem - u nastavku saznajte što točno trebate (i ne smijete) raditi da bi vaša domaća pileća ili goveđa juha bila bistrija nego ikad.
U nastavku donosimo provjerene korake i trikove koji će vam pomoći da vaša juha svaki put bude čista, bistra i puna okusa.
Za bistru juhu, ključno je da meso (i kosti, ako ih koristite) stavite u hladnu vodu, a ne u kipuću. Tako omogućujete bjelančevinama da se polako oslobode, umjesto da se "zakuhaju“ i stvore pjenu koja zamuti juhu. Vodu zagrijavajte polako, na srednjoj temperaturi.
Kako juha počne krčkati, na površini će se pojaviti siva ili bijela pjena - to su proteini koji isparavaju iz mesa. Tu pjenu treba pažljivo ukloniti žlicom ili cjediljkom, čim se pojavi. Ako je pustite da se ponovo umiješa u juhu, rezultat će biti mutna tekućina.
Nakon što maknete pjenu, smanjite vatru. Juha treba lagano “puhati”, a ne kipjeti. Jako vrenje muti juhu, razbija sastojke i stvara sitne čestice koje više ne možete ukloniti. Strpljenje je ovdje ključan sastojak.
Ako kuhate juhu dulje vrijeme, povrće (osobito mrkvu, luk i celer) dodajte tek nakon što ste uklonili pjenu i juha se stabilizirala. Povrće koje se dugo kuha može se raspasti i dodatno zamutiti tekućinu.
Koliko god vam bilo primamljivo “provjeriti kako ide”, izbjegavajte miješanje. Svaki put kad promiješate, podižete čestice s dna i mutite juhu. Ako ste sve napravili kako treba, juha će se sama pobrinuti za svoj okus.
Kad je juha gotova, procijedite je kroz gustu cjediljku ili sloj gaze. Time ćete uhvatiti sve eventualne čestice i dobiti savršeno bistru tekućinu. Ako vam je posebno stalo do prezentacije (npr. za finiju večeru), ovaj korak nemojte preskočiti.
Ako želite restoransku razinu bistrine, možete napraviti tzv. klarifikaciju: umiješajte lagano tučeni bjelanjak u mlaku juhu, pa ju ponovo zakuhajte. Bjelanjak će “pokupiti” mutnoće i podići ih na površinu. Zatim pažljivo procijedite juhu.